Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 8 august – 8 septembrie 2024, Expoziția retrospectivă T. Szűcs Ilona (1930–1990) și Tóth László (1933–2009). 

8 august - 8 septembrie

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Centrul de Artă din Transilvania și Asociația Clujul Comoară organizează, în perioada 8 august – 8 septembrie 2024, Expoziția retrospectivă T. Szűcs Ilona(1930–1990) și Tóth László (1933–2009). Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 18 august 2024, de la ora 18:00, în Sălile Festive ale Palatului  Bánffy. La vernisaj vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și curatorii expoziției, Bordás Beáta, coordonatorul Centrului de Artă din Transilvania și Portik Blénessy Ágota, muzeograf.

Prima expoziție retrospectivă care prezintă publicului din Transilvania aceste două moșteniri artistice de excepție, organizată în aprilie 2024 la Centrul de Artă din Transilvania, ajunge acum la Cluj-Napoca, etalând mai mult de o sută de creații ale cuplului clujean emblematic de artiști ai anilor 1960–1970.

Destinele lui Ilona T. Szűcs și a lui László Tóth s-au întrețesut la Institutul de Arte Plastice din Cluj, unde și-au obținut licența în 1957, ca discipoli ai lui Gábor Miklóssy. Talentul și activitatea lor i-a înălțat în rândul artiștilor de prim rang din Clujul anilor 1960–1970. Deși existau teme comune între ei, modul lor de a vedea și de a picta a fost radical diferit. Maturizarea lor ca pictori – sau, în cazul soțului, și ca grafician și scenograf –, cu un stil propriu recognoscibil, a avut loc într-o perioadă în care rigorile realismului socialist au fost declarate în mod oficial vetuste, iar apoi a început o scurtă perioadă de relativă libertate culturală.

Opera de o viață a Ilonei TÓTH SZŰCS este alcătuită mai ales din naturile statice compuse din obiectele ciudate și nepotrivite din atelierul său și din jurul acestuia. Aceste naturi statice intime, metaforice, s-au inspirat din instrumentele suprarealismului și ale picturii metafizice.

Creațiile grafice și picturile vizionare ale lui László TÓTH îl aduc aproape de o modalitate de a vedea specifică suprarealismului, iar tehnicile sale de colaj și utilizarea materialelor noi l-au făcut un inovator în cadrul artei plastice maghiare din Ardeal. Pe lângă picturile de gen clujene, printre subiectele sale din anii 1970 se numără mama, soția și el însuși, precum și naturile moarte „explodate”. O temă importantă a operei sale este seria Tratative, cu personajele sale, care se descompun și se transformă, dar a pictat și în tehnică mixtă într-un azil de bătrâni din Budapesta, înfățișând descompunerea și tranziția corpului uman.

Expoziția retrospectivă este însoțită și de un album – care, incluzând prefețe semnate de trei autori (Zoltán Banner, dr. Ádám Kovács și dr. Beáta Bordás), depășește cadrul obișnuit al cataloagelor expozițiilor noastre anterioare – acestea reprezentând o modalitate demnă de a păstra și de a readuce în actualitate opera celor doi artiști, Ilona T. Szűcs și László Tóth.

Naturile statice ale lui Ilona Szűcs nu prezintă un detaliu al lumii materiale, așa cum ar putea crede un observator nebănuitor la prima vedere, ci identitatea fizicului cu dincolo de fizic, unitatea inseparabilă a lumii conceptuale cu cea de dincolo de concepte, plenitudinea ființei și a non-ființei și a limitelor lor de tranziție de fază.

(dr. Ádám Kovács, colecționar de artă)

[László] Tóth scrutează cu rigoarea unei rezistențe pasive nedeghizate din spatele figurilor sau elementelor aparținând împreună într-un mod tot mai convulsiv sau deopotrivă, străine ale compoziției picturale (…) Este o personalitate care a schimbat o epocă. Contemporanii săi și următoarea generație pot, în mod mai mult sau mai puțin recunoscut, să-i urmeze exemplul și să se angajeze pe calea tendințelor progresului, la fel de încărcate moral și filosofic sau mai mult interesate de sine.

(Zoltán Banner, istoric de artă)
Expoziţia va fi deschisă în perioada 8 august – 8 septembrie 2024, de miercuri până duminică inclusiv (în perioada Zilelor Culturale Maghiare de luni până duminică), în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Details

Start:
8 august
End:
8 septembrie
Event Category:
Website:
https://www.macluj.ro/exhibitions/expozitie-retrospectiva-t-szucs-ilona-si-toth-lszlo

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website