- This event has passed.
Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna deschide luni 30 noiembrie 2020, ca avanpremieră a Zilei Naționale a României, expoziția foto-documentară „Jurnal de front”.
30 noiembrie, 2020 - 18 decembrie, 2020
Poporul Român din Rodna Veche salută cu bucurie Adunarea Națională de la Alba-Iulia și aderează cu însuflețire la hotărârile ei.
Telegrama prin care românii din Rodna își exprimă adeziunea la Marea Unire
Ținutul Rodnei, de la a cărei primă atestare documentară s-au scurs aproape opt veacuri, și-a dus un important aport la făurirea Marii Uniri. Potrivit documentelor, la data de 30 octombrie 1918 s-a înființat Garda Națională Română din Rodna care a coordonat în plan local acțiunile unioniste. Mai apoi, actul Unirii a fost sărbătorit prin adunări populare la care au participat mase mari de oameni din Rodna și din împrejurimi.
Din dorința de a omagia actul reîntregirii neamului românesc, petrecut la 1 decembrie 1918, dar și pentru a cinsti memoria ostașilor rodneni care au luptat pe front în Primul Război Mondial, mulți dintre ei căzând la datorie, Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna deschide luni 30 noiembrie 2020, ca avanpremieră a Zilei Naționale a României, expoziția foto-documentară „Jurnal de front”.
Organizată sub egida Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, expoziția prezintă o parte din obiectele folosite de soldați pe front în cele două războaie mondiale: arme, proiectile, masca contra gazelor, tub proiectil, ladă cartușe pentru pușcă mitralieră, cască militară, trusă pentru medicamente, marmidă pentru transportat hrană, gamele, etc.
De o importantă valoare documentară sunt și fotografiile soldaților rodneni, obligați să lupte în armata austro-ungară, jurnalele și scrisorile în versuri ale acestora, scrise pe câmpul de luptă. Întreaga colecție, aflată în patrimoniul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, este întregită de două drapele, unul marcând existența formației de pompieri din 1914 și altul reprezentând Fundația „Regina Maria pentru Cultul Eroilor.
Expoziția va rămâne deschisă publicului vizitator până la data de 18 decembrie 2020. Pe parcursul expoziției vom reveni cu imagini sugestive care vor putea fi vizualizate online pe site-ul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, www.complexulmuzealbn.ro precum și pe pagina de facebook a instituției.
Muzeograf, Floare Grapini
Manager,
Dr.Alexadru Gavrilaș