Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 3 – 29 martie 2024, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția națională ,,Arta … la feminin”.

3 martie - 29 martie

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 3 – 29 martie 2024, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția națională ,,Arta … la feminin”.
Ajuns la cea de-a V-a ediție, evenimentul expozițional organizat de Societatea Culturală ,,Expo – Art” Botoșani este dedicat doamnelor artei românești contemporane și are un dublu rol: de a aduce pe simeze cele mai recente lucrări de artă vizuală semnate de artiste din întreg arealul românesc și provenind din diverse școli și generații, dar și de a valorifica expozițional patrimoniul bogat și valoros deținut de instituția muzeală botoșăneană.
La nivel național, acest eveniment expozițional poate constitui un punct de reper asupra ,,mersului” prezent și viitor al artei vizuale românești contemporane, reflectat prin viziunea și concepția creatoarelor de artă contemporană din România, inspirate și adaptate la fenomenul artistic național, european și internațional actual.
De la debutul acestui eveniment, din 2020, fiecare ediție a fost dedicată unei artiste ale cărei lucrări se regăsesc în pinacoteca botoșăneană. Ediția din acest an este dedicată artistei ANGELA POPA BRĂDEAN, născută în 3 august 1934, la Iași. A trăit într-un mediu artist perpetuu, fiind fiica pictorului Nicolae Popa și soția pictorului și desenatorului Traian Brădean.
În 1959 a absolvit Institutul de Arte Frumoase ,,Nicolae Grigorescu” din București, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. A debutat expozițional în Iași, la Expoziția Regională de Artă, expunând apoi la toate Expozițiile de Stat, Saloane Republicane, Saloane Bienale și Omagiale. În anul 1964 a devenit membră a U.A.P.R. Filiala București.
Artista a deschis numeroase expoziții personale: 1969 – Galeria „Simeza”, București; 1984 -Sala „Municipiu” (pictură și pastel); 1986 – Galeria de artă a Municipiului București; 1996 – Galeria Artelor, Cercul Militar Național București;1998 – Muzeul de Artă din Oradea; 1999 – Galeria de Artă „Frezia” Dej (pictură). A participat, de asemenea, la numeroase expoziții colective, în țară și străinătate: 1971 – ,,Vamviteli”, Napoli (Italia); 1972 – Galeria „Apollo”, București; 1975 – Galeria ,,Simeza” București; 1976 – Galeria Eforie, București; 1976 – Opera Română, București; 1984 – Teatrul de Comedie, București;1993 – Sala ,,Teatrul Național” București; 1994 – Galeria ,,Calderon” București și la Cercul Militar Național București; 1995 – Expoziție de grup în Olanda; 1996 – Cercul Militar Național București, 1998 – 1999 – Franța.
A avut expoziții în Argentina, Beirut, Tokio, Paris, U.R.S.S., Italia (Napoli, San Marino, Palermo, Ravena, Livorno, Amalfi, Urbino, Comune di Todi), Germania, Anglia, Olanda. Are lucrări în muzee și colecții particulare din: S.U.A., Italia, Olanda, Germania, Franța, Grecia, Spania, Turcia și Japonia.
Pe simeze, alături de lucrarea ,,Lalele”, semnată de Angela Popa Brădean, vor fi expuse 90 de lucrări, realizate în diverse tehnici: pictură, grafică, tehnică mixtă, dar și artă decorativă, artă textilă și fotografie, cu o tematică ce cuprinde toate genurile, de la arta figurativă (portret, peisaj, natură statică, compoziții) la arta abstractă. Lista artistelor participante va completa ulterior afișul.
În cadrul vernisajului, care va avea loc duminică, 3 martie 2024, ora 11.00, Andrei Pițu va susține un minirecital de chitară clasică.
Curatori eveniment: Ana Coșereanu și Liviu Șoptelea
Vă așteptăm la vernisaj. Intrare gratuită la vernisaj și în perioada vizitării expoziției (3-29 martie 2024)

Venue

Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani
Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13
Botoșani, Botoșani 710236 Romania
+ Google Map
Phone
0231/514197