Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău vă invită la expoziția „Război și pace”
7 noiembrie - 30 noiembrie
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției temporare „Război și pace” care va avea loc în data de 7 noiembrie 2024, începând cu ora 13,15, în Beciul Cultural al muzeului.
Expoziția temporară „Război și pace” oferă o călătorie captivantă prin timp, explorând interacțiunile dintre conflict și armonie de-a lungul istoriei regiunii noastre, de la neolitic și epoca bronzului, prin epoca fierului, epoca dacică și romană, până la perioada medievală.
Vizitatorii vor avea ocazia să admire o selecție impresionantă de artefacte, care ilustrează dinamica militară a comunităților din această zonă. Printre atracțiile expoziției se numără artefacte care atestă conflictele din neolitic, echipamente de luptă și arme ce evidențiază statutul războinicilor în societatea epocii bronzului și mai apoi din epoca fierului, descoperiri arheologice din cimitirele de războinici germanici ce reflectă influențele culturale generate de mișcările de populații din perioada romană și relația Daciei romane cu acestea sau elemente specifice cavalerului din perioada târzie a evului mediu.
Vernisajul va include o prezentare specială din partea arheologilor, care vor discuta despre semnificația descoperirilor recente și despre impactul acestora asupra înțelegerii istoriei locale.
Vă invităm să explorați complexitatea relațiilor dintre război și pace și să descoperiți cum aceste interacțiuni au modelat evoluția regiunii noastre.
„Vizitatorii au ocazia să cunoască o parte din inventarul arheologic deținut de muzeul nostru constând din arme ofensive și defensive începând cu vremea primelor comunități agricole din neolitic și până în Evul mediu. Mare parte dintre piese sunt expuse în premieră și provin din cercetări arheologice sau din descoperiri realizate de nespecialiști prin activități de detecție. Toate au fost descoperite în zona județului Sălaj. Grație pieselor prezentate, colegii noștri au reușit să surprindă evidenta diversificare a repertoriului de arme în decursul timpului, de la cele mai simple realizate din piatră cioplită ori șlefuită la armele realizate din metal (bronz sau fier) folosite la lupta de la depărtare (săgeți, sulițe, lănci etc.) sau în lupta corp la corp (topoare, spade/săbii și pumnale). În general, în decursul timpului, armele au fost în egală măsură un mijloc de atac sau de apărare, dar și un simbol al statutului social înalt al celui care le deținea. Începând din epoca bronzului și, mai pregnant, din mileniul II î. Chr. războinicii sunt o categorie socială tot mai numeroasă, clar detectabilă în diverse contexte arheologice, o categorie asociată elitelor preistorice. Războinicii sunt mobili, adesea se angajează ca și mercenari încă din cele mai vechi timpuri, ajung în teritorii uneori îndepărtate de zona lor de origine. În asemenea împrejurări ei contribuie însă la vehicularea unor obiecte, dar și la transmiterea unor tehnici și cunoștințe, la răspândirea unor idei novatoare, a unor practici. Într-un cuvânt, deși se pun în slujba zeului războiului, sunt în egală măsură și un factor al progresului. Iar expoziția noastră este în măsură să surprindă și acest aspect, întrucât o serie de descoperiri din epoca bronzului și epoca fierului dovedesc contactele la distanță ale zonelor actuale ale Sălajului prin intermediul unor arme a căror origine trebuie căutată în spațiul Europei Centrale sau în stepele nord-pontice. Iar acele arme nu au călătorit purtate de vânturile războiului… Ele se aflau în dotarea unor războinici originari din acele zone sau reprezintă prăzi ale unor războinici locali ajunși în acele regiuni îndepărtate”
dr. Ioan Bejinariu, cercetător științific.
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău