- This event has passed.
Muzeul Național al Literaturii Române organizează vineri, 11 martie 2022, de la ora 13.00, la sediul din Calea Griviței nr. 64 – 66, Sala Iosif Naghiu, evenimentul Remember Iosif Naghiu cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la nașterea cunoscutului dramaturg.
11 martie, 2022
Muzeul Național al Literaturii Române organizează vineri, 11 martie 2022, de la ora 13.00, la sediul din Calea Griviței nr. 64 – 66, Sala Iosif Naghiu, evenimentul Remember Iosif Naghiu cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la nașterea cunoscutului dramaturg.
Invitați: Lucia Verona, Radu F. Alexandru, Marius Bodochi, Horia Gârbea, Matei Vișniec (zoom). Moderator: Ioan Cristescu, director MNLR.
Născut la 11 martie 1932, Iosif Naghiu a scris peste 20 de piese de teatru care au cunoscut montări scenice în țară și în străinătate, fiind distinse cu numeroase premii. A absolvit școala primară și Liceul „Sfântul Andrei” la București, unde a urmat, de asemenea, cursuri de grafică și artă decorativă. În 1959 termină Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Mai întâi baschetbalist la „Flamura Roșie”, „Steaua” și „Progresul” (1948-l958), apoi grafician (1959-l968) la Întreprinderea „Decorativă” din Capitală. Debutează în Luceafărul (1959).
Debut editorial cu volum de poezii „Teama de păsări” (1968), odată cu poeții Nora Iuga, Constantin Abăluță, Adrian Păunescu, Gabriela Melinescu și Constanța Buzea. Colaborează la Luceafărul, Gazeta literară, România literară, Teatrul, Tribuna, Contemporanul, Vatra, Astra. A debutat în teatru cu piesa într-un act „Celuloid” (1968), la Teatrul Nottara din București. În 1969, „Absența” este reprezentată la Teatrul Giulești. În 1969 îi apare primul volum de teatru, „Autostop”, reunind șapte texte, între care și „Întunericul”. Acesta din urmă va fi pus în scenă, începând din toamna lui 1970, la Teatrul Bulandra, sub titlul „Gluga pe ochi”, în regia lui Valeriu Moisescu și în interpretarea actorului Toma Caragiu. Această parabolă, comică, a intelectualului agresat de forțele întunericului, avea să fie jucată de peste 60 de ori cu sălile pline, bucurându-se de un succes enorm, până în momentul interzicerii ei, în 1971.
„Nu este greu de descifrat” – scria Nicolae Dragos în articolul incriminator din Scînteia, 22 iunie 1971 – „că autorul prezintă intelectualul ca având o condiție precară, supusă în permanență imixtiunilor, presiunii unor forte brutale, desconsiderării”. În 1975 i se joacă, tot la Teatrul Bulandra, piesa „Într-o singură seară” (Premiul Asociației Scriitorilor din București). Alte piese îi vor fi puse în scenă la Teatrul National „I. L. Caragiale”, la Teatrul de Comedie, Târgu- Mureș, Piatra Neamț, Sibiu, Satu Mare, Timișoara. Alte volum de teatru: Într-o singura seară (1975), Barajul la prima vedere (1979), Misterul Agamemnon (1981), Masa de la fereastră (1982). A scris scenarii de film (Luchian) și televiziune (Capul de zimbru, după Vasile Voiculescu). Pentru tânărul dramaturg a început calvarul izolării. Refuzul de a intra în partid a avut o consecință gravă, nemaiputându-se angaja la nicio redacție și la nicio editură.
Dramaturgul Iosif Naghiu a primit două premii ale Uniunii Scriitorilor (1983 și 1993) și două premii ale Asociației Scriitorilor din București (1974 și 1984). A încetat din viața în anul 2003 în urma unei crize cardio-respiratorii.
Participarea la eveniment se face prin rezervarea unui loc la adresa programe@mnlr.ro, și prin prezentarea, la sosire, a certificatului verde și purtarea măștii.
Vă așteptăm cu drag!