- This event has passed.
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 15 septembrie 2022, ora 19.00, Atelier 030202 / Sala Nouă a Teatrului de Comedie, Str. Sf. Vineri 11, la „renshi virtual art” – program experimental de artă digitală și noile media
15 septembrie, 2022
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 15 septembrie 2022, ora 19.00, Atelier 030202 / Sala Nouă a Teatrului de Comedie, Str. Sf. Vineri 11, la „renshi virtual art” – program experimental de artă digitală și noile media, în confluență cu scrierea creativă contemporană în cadrul celei de-a XI-a ediții a Târgului Național al Cărții de Poezie și a celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB).
Participanți: trei artiști vizuali – Ana Ștefania Andronic (BUZU), Arina Bican și Loredana Stancu – și trei poeți – Livia Roșca, Ioana Iuna Șerban și Tudor Voicu, alături de scriitorul Dan Mircea Cipariu și artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Conceptul curatorial și editorial propune ca artiștii și poeții invitați în proiect să realizeze împreună o operă de tip renshi, literară, vizuală și multimedia ce va fi difuzată, după finalizarea ei, pe o pagină web dedicată. Astfel, este realizată o operă comună, dar și individuală, prin crearea, formarea, reformarea ori deformarea unei imagini poetice inițiale în cadrul unor sesiuni de creație, re-creație și improvizație poetică și vizuală.
„renshi virtual art” este realizat de Asociația Euro CulturArt în parteneriat cu Spațiul de Artă Contemporană ATELIER 030202 din București, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul de Comedie, Universitatea Națională de Arte din București – Facultatea de Arte Decorative și Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte și Design, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).
Renshi este o formă de poezie de improvizație și de grup ce a transformat invenția de acum peste 700 de ani a călugărilor japonezi care concurau, în perechi sau grupuri mici, pornind de la o „rădăcină” poetică de 36 de linii (Kasen), scrisă de primul actant al improvizației poetice.
Ana Ștefania Andronic (BUZU) este artistă vizuală formată ca graficiană, fiind absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția Grafică, promoția 2004, unde l-a avut profesor îndrumător pe Mircia Dumitrescu. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România încă din 2014, Ana Ștefania Andronic este, totodată, fondatoarea Galeriei Fără Nume și directorul artistic al Galeriei Senso din București. Practica sa artistică este complexă, incluzând animație, ilustrație, artă digitală, pictură, grafică și instalație grafică. Activitatea sa expozițională cuprinde, pe lângă numeroase expoziții personale și de grup, participări cu lucrări sau expoziții personale la bienale, târguri și saloane de artă locale și internaționale.
Arina Bican a absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” (2010) și Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, cu o licență în Artă Murală (2013) și un Master în Arte Vizuale (2015). Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), Filiala Pictură, București, Arina Bican desfășoară atât o intensă activitate expozițională, cu numeroase expoziții personale și de grup, în București, în țară și în străinătate, cât și o vastă activitate pedagogică. În 2022, și-a deschis propriul ei atelier de artă plastică pentru copii – Yellow House.
Loredana Stancu (n.1970) este artist vizual. A absolvit Universitatea de Artă din București în 1997, la secția de scenografie, și din anul 2000 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala București, secția pictură. A susținut o serie de expoziții în țară și în străinătate, a colaborat în domeniul scenografiei de teatru și film și a participat la concursuri internaționale de pictură și scenografie-păpuși unde a câștigat numeroase premii. Lucrări de pictură și grafică ale artistei se află în colecții private din SUA, Canada, Germania, Anglia, Franța, Spania. Este colaborator al spațiului de proiecte ALERT studio din București, hub cultural cu multiple proiecte în domeniul artei contemporane.
Livia Roșca (Lucan-Arjoca) este scriitor, jurnalist și inițiator de programe de educație prin cultură. Manuscrisul volumului ei de debut, „Ruj pe icoane”, a câștigat primul premiu pentru debut organizat de Editura Cartea Românească în anul 2005. De atunci, anual, editura a organizat concursul și a adus în atenția publicului debutanți, creând un public mai larg pentru poezia contemporană, stimulând apariția unor nume noi în poezie și a creat loc în piață, unor edituri de nișă. Livia Roșca este laureată a Premiului Național pentru Debut în Poezie „Mihai Eminescu”, 2006, cu volumul „Ruj pe icoane” și a altor premii naționale și locale precum: Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut în poezie, Premiul Asociației Scriitorilor București pentru Debut în Poezie. A fost nominalizată la Marele Premiu Prometheus Opera Prima, 2005, organizat de Fundația Anonimul. În 2006 a publicat volumul de poezie „1+1>2”, sub numele Livia Lucan-Arjoca, Editura Charmides, 2016. Prezentă în antologiile de poezie „Literatura potenţială”, Ed. Vinea, 2007, „Ultima generaţie, primul val”, Ed. Muzeul Literaturii Romane, 2006, „Dragostea este pe 14 februarie”, Ed. Vinea, 2010 și în antologia de eseuri „Cele patru dimensiuni ale feminităţii româneşti”, Ed. Neverland, 2010. Volumele ei de poezie, „Ruj pe icoane” și „1+1>2” au fost reeditate la Editura Casa de pariuri literare in 2022. În 2015 a înființat Asociația 7 ARTE și a inițiat programul smARTkid, care înseamnă ateliere educative, creative şi recreative pentru copii şi tineri. Este antrenor de creativitate pentru atelierele smARTkid de scriere creativă, storytelling, lectură, jurnalism şi blogging, organizate de Asociația 7 ARTE. Până acum a coordonat an de an caravane cu scriitori pentru copii în zone rurale și pentru categorii defavorizate, precum și evenimente care promoveaza educația prin cultură.
Poetă, preocupată de schimbările formative în artă, Ioana Iuna Șerban este în viața cotidiană curator asistent la MARe/Muzeul de Artă Recentă și doctorand la CESI/Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Ioana (n.1990). Scrie un studiu despre nou în teorii și practici ale artei contemporane. A tradus și a scris texte pentru cataloagele/volumele Mamuca: Mai Mult ca Abstractul, Florin Mitroi. Zile, Diversitate Stilistică, Tricolor, GPS. Geometrii Post-Sistem în Arta Românească de Acum, Rai din Iad, Fete de vis: Idealul feminin în arta românească, Mapping Narratives, Time and Space ș.a
Tudor Voicu s-a născut în data de 29 aprilie 1988, la București. A publicat poezii, cronici literare și interviuri în mai multe reviste și publicații online. I s-au tradus texte în limbile engleză, franceză și arabă. În 2016, la editura Tracus Arte, în „Colecția Coșovei”, i-a apărut volumul de debut „sticle goale fiare vechi”. Este organizator și moderator al cenaclurilor Cenaclul 9 și Boema 9, care se desfășoară sub egida Asociației Culturale Direcția 9. Este membru al Societăţii de Gestiune a Drepturilor de Autor www.operascrisa.ro și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, editor coordonator AgențiadeCarte.ro și redactor InfoArt.
Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Este scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme „Tsunami” (Editura Brumar, 2006) a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de Poezie și Jazz”. Între 2011 și 2021, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista „Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), „Cultura”, „Luceafărul”, „Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. Este directorul http://www.xn--ageniadecarte-sye.ro/, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său „singurătatea vine pe facebook”, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În decembrie 2020 a obținut titlul de Doctor în Filologie pentru tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.
Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 (în paralel) la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai Zgondoiu a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, iar în 2019 expozițiile „Young Blood” din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și „Electrecord – Romania in vinyl covers” din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles. Cele mai recente expoziții în care a participat sunt: ”Re-Conception”, ”Triennials of Extended Media”, Pavilion Cvijeta Zuzoric, Belgrad (2019), ”The Uslan International Woodcut Biennale”, Uslan (2019), “JCE Contemporary Art Bienalle”, The Belfry – Montrouge, ”Fragments”, BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), ”HIT” – Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), și ”Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4”, Rezidența 9, București (2020).
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!