În cadrul celei de-a XI-a ediții a Târgului Național al Cărții de Poezie și a celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 15 septembrie 2022, ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88, la un eveniment dedicat francofoniei – Jeudi de la Francophonie.
Vor lua cuvântul: Ioan Cristescu, director general al MNLR, Mireille Rădoi, director general al BCU, Excelența Sa, Dna Laurence Auer, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Franței în România, Mohamed Ketata, director regional AUF.
■ Lecturi publice: Jean-Pierre Siméon (Franța), Ioana Crăciunescu, Bogdan Ghiu, Noe Sovage (Franța), Gabriela Adameșteanu, Matei Vișniec (video), Dinu Flămând.
Moderator: Magda Cârneci.
Muzica: Diana Tudor (voce) & Alexandru Burcă (pian).
■ Conferirea Premiului Tudor Arghezi.
■ Vernisaj Expoziție gravură François Villon – autor Mircia Dumitrescu.
■ Lansarea volumului „Balade și alte poezii” de François Villon (Editura Tracus Arte, 2022), în traducerea lui Adrian Vasiliu.
■ Lectură din opera lui Molière: Ioana Crăciunescu.
■ Prezentare și degustare de vinuri Catleya.
Diana Tudor a susținut numeroase recitaluri și concerte în București, în țară și în străinătate. Repertoriul său conține șansonete, musical, jazz-swing și de alte genuri de muzică. A participat la „Bucharest Music Film Festival” (ARCUB), Festivalul „Simfonii de Vară” din București, Festivalul Stagiunea Muzicală Estivală – București, Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București, Teatrul Elisabeta, Teatrul Godot, Teatrul de Artă, Teatrul Uneatru, Teatrul Maria Filotti din Brăila, Festivalul Național „Zile și Nopți de Teatru la Brăila”, Societatea Română de Radiodifuziune, sub patronajul Academiei Române. Solistă alături de muzicieni români precum: Alexandru Burcă (în Franța – Lille: Le Centre Ronchinois de la Culture, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Societatea Română de Radiodifuziune, Filarmonica Lyra „George Cavadia” din Brăila, Festivalul Național de Teatru „Zile și Nopți de Teatru La Brăila”), acordeonistul Emy Drăgoi. În 2016 a cântat în cadrul Festivalului Simfonii de Vară în musicalul „Les Misérables”, compus de Claude-Michel Schönberg, după romanul lui Victor Hugo.
Alexandru Burcă este pianist la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București. Este laureat cu premiul I al Concursului Internațional de pian „Ludwig van Beethoven” din Italia, precum și a altor concursuri naționale și internaționale: Concursul de Interpretare Pianistică „Pro Piano”, Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală „George Georgescu”, Concursul Național de Interpretare Instrumentală „W. A. Mozart”, Concursul Național de Pian „Carl Czerny”. Susține concerte și recitaluri la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Opera Națională din Iași, Ateneul Român, Sala Studio a Ateneului Român, Orchestra de Cameră Radio București, Sala Palatului, Televiziunea Română (TVR2), Societatea Română de Radiodifuziune, ARCUB, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Festivalul „George Enescu”, Studioul „Mihail Jora” al Societății Române de Radiodifuziune, Palatul Parlamentului, Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Sala „Auditorium” a Muzeului Național de Artă, în Paris, Lille, Berlin, Stuttgart.
François Villon este considerat primul poet modern al Franței. Până la François Villon, poezia avea un caracter impersonal, limitată la subiecte generale, eroice, epice. Cu Villon, omul obișnuit, cu durerile și bucuriile sale, trece în prim-plan. Poetul cântă propriile-i sentimente, punându-se în centrul atenției, se lamentează, se laudă, se bucură, vorbește despre propriile decepții în dragoste, se autoironizează sau chiar se autoincriminează pentru faptele reprobabile pe care le săvârșește și pentru viața mizeră pe care o duce. „Rezultatul frământărilor sale îl găsim în cele două capodopere, «Legatul sau Micul Testament» și «Marele Testament», ultimul fiind presărat cu celebrele balade, catrene, versete și rondeluri. Baladele în jargon și alte câteva frumoase balade, le găsim răspândite în diverse manuscrise. Am fost fascinat încă din adolescență de acest cel mai mare poet liric al Franței, cum a fost el numit de Italo Siciliano, într-o lucrare importantă despre Villon, scrisă în anul 1934. De-a lungul timpului am scris și eu câteva balade, «în stil villonesc», pe care le-am dedicat unor prieteni, cu diferite ocazii”, notează traducătorul volumului „Balade și alte poezii”, de François Villon (Editura Tracus Arte, 2022), Adrian Vasiliu. Ilustrații: Mircia Dumitrescu.
Mircia Dumitrescu s-a născut la Căscioarele, la 3 iulie 1941. Este gravor, sculptor, pictor, grafician-ilustrator, tapiser. A făcut sute de ilustrații pentru mari autori din literatura română, iar pentru Mihai Eminescu, poetul nostru național, a găsit o formulă inovatoare de tipărire realizată și cu ajutorul unor tehnici digitale prin care i-a reprodus integral manuscrisele. Membru corespondent al Academiei Române, a predat timp de mulți ani gravura ca profesor universitar doctor la Academia de Arte Plastice din București. A obținut numeroase premii atât în țară, cât și în străinătate. Artistul a participat din anul 1966 la saloane de desen și gravură, la expoziții de grafică aplicată, manifestări de artă românească, organizate în 1968 la Cracovia, Frankfurt pe Main, Helsinki, Praga, în 1970 la Regensburg, Düsseldorf, Torino, Lodz, Stuttgart, Rabat, Roma. La Târgul Internațional al Cărții de la Leipzig Mircia Dumitrescu a obținut doi ani consecutivi premiul cel mare pentru ilustrație de carte, pentru volumele lui Ovidius, „Tristele și Ponticele” (1970), precum și pentru „Poveștile” lui Ion Creangă (1971). Lui Mircia Dumitrescu i-a fost decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler atât pentru Literatură, cât și la categoria Arte Vizuale.
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!