Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în perioada 27 – 28 martie 2024, ediția a doua a Conferinței Naționale „Zilele Filmului Istoric” – un concept cultural inițiat cu scopul de a surprinde modul în care funcționează mecanismele de propagandă și manipulare pe mai multe paliere ale societății, cu aplecare asupra perioadei comuniste.

27 martie - 28 martie

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, împreună cu Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, în perioada 27 – 28 martie 2024, la sediul instituției muzeale din Strada Armatei Române nr. 1/A, ediția a doua a Conferinței Naționale „Zilele Filmului Istoric” – un concept cultural inițiat cu scopul de a surprinde modul în care funcționează mecanismele de propagandă și manipulare pe mai multe paliere ale societății, cu aplecare asupra perioadei comuniste.

Organizarea Zilelor Filmului Istoric a fost gândită ca un eveniment menit să evalueze impactul cinematografiei în societatea românească în anii regimului comunist. Dincolo de plăcerea revederii unor realizări cinematografice din trecut, unul dintre scopurile urmărite este acela de a surprinde modul în care filmul istoric a fost utilizat ca instrument de propagandă.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc miercuri, 27 martie a.c., ora 17.00 și va fi urmată de lansarea volumului „Film și propagandă în România comunistă”, publicat la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024, autor Gabriel Moisa. Prezentarea volumului va fi realizată de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, manager, Biblioteca Națională, București, și de prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău, istoric, Facultatea de Istorie și Filosofie „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. Cu această ocazie vor fi oferite de autor 100 de volume gratuite.

A doua zi este dedicată proiecției de film și dezbaterii pe marginea acestuia. Ediția din acest an aduce pe ecranul instituției muzeale filmul „Să mori rănit din dragoste de viată”, 1984, regia Mircea Veroiu, urmat de dezbaterea „Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?”, la care vor participa Bogdan Burileanu, critic de film și producător delegat al filmului mai sus menționat, Gheorghe Visu, actor, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu și prof. univ. dr. Virgil Țârău, în prezența dnei Adina Rențea – manager cultural. Moderator va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa – istoric, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal / Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universității din Oradea.

Alese mulțumiri partenerilor acestui eveniment cultural unic: Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Manifestarea este realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Arhivei Națională de Filme – Cinemateca Română.

Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.

Vă așteptăm cu drag!

Details

Start:
27 martie
End:
28 martie
Event Category:
Website:
https://mtariicrisurilor.ro/conferinta-nationala-zilele-filmului-istoric-editia-a-ii-a/

Organizer

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
View Organizer Website

Venue

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Str. Armatei Române nr.1/A
Oradea, Bihor 410087 Romania
+ Google Map
View Venue Website