- This event has passed.
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la un nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania, duminică, 7 NOIEMBRIE, de la ora 12.00
7 noiembrie, 2021
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la un nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania, ediția a 6-a.
KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai interesante documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.
Organizator național: Asociația One World Romania. Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep.Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Activist 38 (Bulgaria), AdArte (Polonia). Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei, UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi
Duminică, 7 NOIEMBRIE, de la ora 12.00 vă invităm la sediul central al muzeului, să urmărim împreună, o nouă proiecție, din cele 8 propuse, pentru acest an, respectiv filmul „Distanța dintre mine și mine/Distance between me and me”.
Regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu, 2019, România.
Toți ne luptăm cu propriul trecut. Unii, mai mult ca alții. Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are și cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problematică pentru noul-instalat regim Stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, terminând într-un exil nedorit la New York, în 1985. Un film despre credințe, artă și putere, „Distanța dintre mine și mine” explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt revelate astfel dileme etice și estetice care sunt parte din trecutul dar și viitorul nostru.
Filmul va fi prefațat de intervenția doamnei Andreea Bratosin, coordonator program KineDok Romania.
ORGANIZATOR LOCAL: Muzeul „Vasile Pârvan”
ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania
ONLINE: oneworld.ro| kinedok.net
Organizator, dr. Mircea Mamalaucă
Intrarea este liberă.