Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Online: conferința „Mercenarii greci de la Homer la Alexandru cel Mare: continuitate și schimbare” Liviu Iancu, 22 martie 2021

24 martie, 2021

Istoricii moderni, mergând pe urmele oratorilor atenieni din secolul al IV-lea î.e.n., postulează în general că acest veac cunoaște „o explozie” a fenomenului mercenariatului grec. Ca urmare a consecințelor economice și sociale nefaste ale Războiului Peloponesiac între alianțele cetăților grecești conduse de Atena și Sparta, mase mari de bărbați greci ar fi fost nevoiți în premieră să îmbrățișeze meseria armelor dincolo de hotarele propriilor patrii, contribuind la dezvoltarea nemaivăzută a profesiei de mercenar.

Prezentarea de față își propune să nuanțeze această teză a istoriografiei moderne prin identificarea celor mai importante antecedente din perioada arhaică și perioada clasică timpurie ale fenomenului constatat în secolul al IV î.e.n. Analiza comparativă aplicată celor două intervale istorice semnalează existența unor continuități importante de-a lungul veacurilor în privința fenomenului mercenarilor greci. În loc de a fi explozivă, evoluția mercenariatului grec se prezintă mai degrabă ca treptată și organică, inclusiv în privința metodelor de recrutare și a mijloacelor de plată.

Accesul la eveniment se face doar pe bază de înscriere. Vă rugăm să vă înscrieți completând următorul formular: http://bit.ly/30TairO

Liviu Mihail Iancu este cercetător postdoctoral al Școlii Interdisciplinare de Studii Doctorale și membru afiliat al Centrului de Istorie Comparată a Societăților Antice din cadrul Universității din București. Are un doctorat în istorie antică și arheologie obținut la aceeași universitate în 2018 cu tema „Mercenari greci în epoca arhaică”. În studiile și articolele sale, a abordat în special dimensiunea socială și economică a fenomenului militar în Grecia arhaică și clasică, precum și relațiile dintre lumea elenică și cea orientală.

Conferință online

Miercuri, 24 martie 2021 | Ora 17:00

Detalii

Dată:
24 martie, 2021
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Le Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales (CEREFREA)