Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Online: conferința „Sub flamura semilunii. O istorie cartografică”, susținută de dr. Marian Coman, istoric, 12 mai 2022, Muzeul Hărților

12 May

SUB FLAMURA SEMILUNII. O ISTORIE CARTOGRAFICĂ
O nouă conferință on-line


Vă invităm joi, 12 mai 2022, ora 18:00, la o nouă conferință on-line, intitulată „Sub flamura semilunii. O istorie cartografică”, susținută de dr. Marian Coman, istoric, conferențiar universitar și cercetător științific. Webinarul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”.

„Tot ce stă în umbra crucii, împăraţi şi regi s-adună/ Să dea piept cu uraganul ridicat de semilună.” Pentru a construi imaginea unui conflict între Creștinătate și Islam, Eminescu recurgea la două arhicunoscute simboluri, ale crucii și semilunii.

Dacă semnificațiile simbolice ale crucii sunt evidente, cum a ajuns însă semiluna să devină, în imaginarul european, o emblemă a Islamului și a Imperiului Otoman? Conferința vă invită la o incursiune cartografică în istoria simbolică a semilunii, plecând de la cartușele și legendele hărților. De-a lungul secolelor, cartografii vest-europeni au folosit semiluna drept o emblemă islamică, o flamură militară, o marcă teritorială (opusă vulturului habsburgic sau leului venețian), sau un simplu ornament „oriental”.

Semiluna și crucea au putut fi chiar contopite în simbolul ciudat al crucii înlunate, menit să surprindă natura paradoxală a Turciei-în-Europa, o regiune creștină și otomană în același timp. Conferința vă invită să descoperiți rădăcinile, mult mai adânci și mai întortocheate decât s-ar putea bănui, ale acestui simbol.

Preț: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet on-line de pe siteul Eventbook.ro, aici.

Acces: pe platforma Zoom. În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).

Mai multe informații despre acest webinar aflați aici.

Details

Date:
12 May
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Str. Londra nr. 39
București, București 011762 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.