Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Online: La hotarele Marii Stepe | Conferințele DACICA 3/2021 | 2 iunie 2021

2 iunie, 2021

La hotarele Marii Stepe. Cetățile de la începutul celei de-a doua epoci a fierului dintre Carpați și Prut (secolele 5-3 î.Hr.)
Între veacurile 5 și 3 î.Hr., la cumpăna dintre prima și a doua vârstă a fierului, în spațiul de la răsărit de Carpați până la râul Nistru s-au ridicat un număr însemnat de cetăți – după unele estimări peste 120 – care impresionează și astăzi prin dimensiunile lor, martore ale unor eforturi colective de amploare.
În spațiul de la vest de Prut cunoaștem până în prezent 40 de astfel de obiective, ce se distribuie în marea lor majoritate în zona deluroasă din Podișul Moldovei. Deși unele din aceste obiective au beneficiat de-a lungul timpului de cercetări arheologice de anvergură, desfășurate pe durata mai multor ani, doar în cetăților de la Stâncești (jud. Botoșani) și Cotu – Copălău (jud. Botoșani) acestea s-au soldat cu publicarea unor monografii arheologice dedicate. |
Utilizarea tehnologiilor moderne, în speță a scanărilor LiDAR, a imaginilor satelitare și a ortofotoplanurilor, dar și reanalizarea informațiilor rezultate din săpăturile arheologice mai vechi – multe rămase nepublicate în arhivele unor instituții – sunt de natură să ne ofere astăzi noi perspective, aducându-ne informații prețioase nu doar despre arhitectura și rosturile acestor incinte, ci și despre viața cotidiană, societatea și mentalitatea celor care le-au ridicat și și-au căutat adăpost în spatele meterezelor lor cu aproape două milenii și jumătate în urmă.
Prin acest webinar, dr. A. Berzovan va încerca să prezinte o imagine cuprinzătoare asupra cetăților situate între Carpați și Prut, mărturii tăcute ale unei epoci denumită în literatura de specialitate „a prinților de aur”.
Alexandru Berzovan (n. 1986) este doctor în istorie veche și arheologie, cercetător științific în cadrul Institutului de Arheologie din Iași. Are ca preocupări cea de-a doua epocă a fierului, având la activ peste 70 de comunicări la diferite sesiuni științifice naționale și internaționale, peste 60 de studii științifice publicate în reviste din țară și de peste hotare, trei volume colective editate și două cărți de autor. A participat de asemenea la un număr mare de șantiere arheologice, atât sistematice cât și preventive, desfășurând totodată ample recunoașteri de teren în zona de vest a României și în arealul Podișului Moldovei. În ultimii cinci ani studiază problema cetăților din secolele 5-3 î.Hr. din spațiul est-carpatic al României.

Detalii

Dată:
2 iunie, 2021
Categorii Eveniment:
,
Site web:
https://www.facebook.com/events/627317428665084

Organizator

Fundația Dacica
Vezi site-ul web Organizator