Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Online: Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează sâmbătă 7 noiembrie 2020 începând cu ora 12:00 în format on-line o nouă întâlnire a Clubului de Istorie „Excelsior” Tecuci. Tema abordată va fi „Democrația și pericolul mișcărilor radicale în România interbelică 1918-1944”.

7 noiembrie, 2020

DEMOCRAȚIA ȘI PERICOLUL MIȘCĂRILOR RADICALE ÎN ROMÂNIA INTERBELICĂ 1918-1944
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează sâmbătă 7 noiembrie 2020 începând cu ora 12:00 în format on-line o nouă întâlnire a Clubului de Istorie „Excelsior” Tecuci. Tema abordată va fi „Democrația și pericolul mișcărilor radicale în România interbelică 1918-1944”. Subiectul are la bază cartea editată de Humanitas în anul 2017 a istoricului austriac Jean Oliver Schmitt „Corneliu Zelea Codreanu – ascensiunea și căderea „Căpitanului”.
Prezentarea cuprinde evoluția extremismului și a violențelor din perioada interbelică care în contextul european dar și național au lovit în plin comunitatea evreiască ducând la ceea ce a fost tragedia secolului Holocaustul. Părinții ideologici ai antisemitismului în România au fost profesorul universitar Alexandru C. Cuza, Ion Găvănescu, doctorul Nicolae Paulescu dar și renumitul istoric Nicolae Iorga ce au fost inspirați la rândul lor pe filieră europeană e primarul Vienei social-creștinul Karl Lueger dar și de teoreticianul social-democrat austriac Otto Bauer. Tânăra generație de studenți și nu numai a fost fascinată de ideile naționaliste și antisemite fiind angrenată în diferite experimente politice care au tulburat societatea românească în acea perioadă. Figura mult discutată a liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu este tratată în lucrarea istoricului Oliver Schmitt, având la bază o vastă documentare de peste 10 ani, cu obiectivitate nelăsând în urmă niciun aspect. Perioada interbelică, cu bune și rele, rămâne in istoria noastră națională una de referință, fie din punct de vedere a exemplelor negative cât și a atitudinilor pozitive a unor politicieni care în ciuda circumstanțelor au reușit să-și păstreze luciditatea. Tânăra generație trebuie să cunoască toate aspectele regimurilor toatalitare, fie de stânga sau de dreapta, tocmai pentru a putea face diferența între radicalism și moderație, între propagandă și critica constructivă. Tocmai asta își propune Clubul de Istorie „Excelsior” să promoveze o educație diferită, interactivă și să încurajeze dezbaterea constructivă în rândul tinerilor. În finalul întâlnirii va fi vizionat un interviu cu istoricul Jean Oliver Schmitt despre subiectul abordat.
Arhivist, Dojan Daniel.

Detalii

Dată:
7 noiembrie, 2020
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 36
Tecuci, Galați 805300 Romania
+ Hartă Google