Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Online: Situl arheologic de la Unip-Dealu Cetățuica | Conferințele DACICA 8/2021, 28 iulie 2021

28 iulie, 2021

Situl arheologic de la Unip-Dealu Cetățuica (jud. Timiș) a fost (re)descoperit în anul 2007, iar doi ani mai târziu a devenit șantier-școală al catedrei de istorie a Universității de Vest Timișoara. Identificarea sitului în teren, alegerea acestuia ca șantier-școală și primele campanii de cercetare se leagă de numele regretatului arheolog bănățean Liviu Măruia. Dispariția prematură a acestuia în anul 2013 i-a determinat pe colegii săi să își multiplice eforturile și, înainte de a relua cercetările în teren, să valorifice rezultatele celor întreprinse până atunci, în memoria prietenului și mentorului lor. Rezultatele, cu adevărat spectaculoase, au fost deja publicate într-o monografie.
Înregistrat în anii ’60, dar niciodată cercetat sistematic până acum un deceniu și ceva, Unip-Dealu Cetățuica s-a dovedit a fi unul dintre cele mai importante situri arheologice din Banatul de câmpie, un centru dacic de putere și religios, identificat cu antica localitate Zurobara, pomenită de Ptolemeu. Perioada dacică este cu siguranță cea mai spectaculoasă, însă Unip-Dealu Cetățuica este un sit multistratificat, o adevărată frescă a epocii fierului din Hallstatt până în Latene, cu urme de locuire și în Evul Mediu. Situl a beneficiat de o cercetare interdisciplinară exemplară, care îmbină metodele clasice cu cele moderne.
Conf.dr. Dorel Micle este cadru didactic la Universitatea de Vest din Timișoara și responsabil științific al șantierului arheologic Unip-Dealu Cetățuica. Deține o dublă specializare în arheologie şi informatică, iar domeniile sale de activitate se concentrează în topografie arheologică, GIS şi teledetecţie, prospecţiuni geofizice (magnetometrie), fiind unul dintre iniţiatorii şi susţinătorii unui nou palier de cercetare interdisciplinară: arheologia mediului (environmental archaeology).
Este autorul a 12 cărți (singur sau coautor) și a peste 60 de articole de specialitate. A coordonat mai multe proiecte de cercetare ale Universităţii de Vest din Timişoara cu terţi. Este implicat activ în proiecte internaţionale de cercetare vizând modernizarea şi standardizarea muncii de cercetare în arheologie, precum şi diseminarea şi comunicarea ştiinţei în contextul turismului cultural.

Detalii

Dată:
28 iulie, 2021
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Fundația Dacica
Vezi site-ul web Organizator