- This event has passed.
Oradea: Colecțiile Muzeului Déri ajung la Muzeul Orașului Oradea într-o expoziție de excepție: ”Intersectarea paralelelor. Memoria ceramicii populare maghiare în două colecții particulare”
12 aprilie, 2019 - 7 septembrie, 2019
RO
Colecțiile Muzeului Déri ajung la Muzeul Orașului Oradea într-o expoziție de excepție: ”Intersectarea paralelelor. Memoria ceramicii populare maghiare în două colecții particulare”
Peste 400 de piese de colecție se vor putea admira în muzeu, începând de vineri, 12 aprilie, ora 15:00, când vă invităm și la vernisarea expoziției. Corp B, et I.
Expoziție realizată în parteneriat cu Déri Múzeum.
Colecțiile Muzeului Déri au fost mereu îmbogățite în urma donațiilor făcute de colecționari. Prin anii 1930, Déri György și-a donat muzeului colecția de artă populară care provenea dintr-o vastă arie geografică a bazinului Carpatic. De asemena, cele două colecții particulare care au fost încredințate recent muzeului, cuprind în mare parte obiecte populare din Transilvania.
Colecția lui Dr. Sipos József a fost cumpărată în 2005 de către orașul Debrețin, și a fost depusă la Muzeul Déri. Această colecție în întregimea ei nu a fost prezetată publicului larg, cu excepția unei expoziții de mică dimenisiune.
Colecția Dr. Bodi István a fost achiziționată în 2007. Prelucrarea muzeografică a avut loc, dar până la momentul de față nicio piesă nu a fost expusă.
Colecționari:
Dr. Bódi István s-a născut în 1929 la Satu-Mare. Înițial și-a obținut diploma în biologie, la Universitatea Bolyai din Cluj, apoi a urmat cursurile la Facultatea de medicină din Târgu-Mureș, unde obţine diploma în medicină în 1960.
A lucrat ca medic în localitățile sătmărene, apoi la Satu-Mare. De atunci, împreună cu soția sa, a început să colecționeze obiecte etnografice.
În 1967, împreună cu familia lui, se stabilește în Ungaria; aici va lucra ca medic generalist la Diósjenő (județul Nógrád), mai apoi, după pensionarea sa, la Rétság. Din colecția de odinioară a păstrat o singură piesă.
Dr. Sipos József s-a Născut la Pecica (județul Arad). În 1960 a obținut diploma în medicină generală la Facultatea de medicină din Târgu-Mureș. Mai târziu s-a specializat în otorinolaringologie și a devenit medic primar la spitalul din Zalău. Și-a continuat cariera medicală în Germania, până la pensionare, după care s-a stabilit la Szentendre (Ungaria). Activitatea sa de colecționar de obiecte etnografice datează de la începutul anilor 1960; este un expert recunoscut în domeniul studierii obiectelor de ceramică. Este un colecționar activ al zilelor noastre şi deține o colecție impresionantă.
HU
________________
”Párhuzamosok találkozása. A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben”
A gyűjtemények
A Déri Múzeum gyűjteményei számos alkalommal gyarapodtak magángyűjtemények befogadása által. Déri György az 1930-as években ajándékozta Debrecennek a Kárpát-medence egész területét lefedő népművészeti gyűjteményét. A közelmúltban a múzeum gondjaira bízott két magángyűjtemény pedig legnagyobb részben erdélyi tárgyakat tartalmaz.
Dr. Sipos József gyűjteményét 2005-ben vette meg Debrecen városa, s helyezte el a Déri Múzeumban. Egy kamarakiállítás kivételével a gyűjtemény darabjait még nem láthatta a nagyközönség.
Dr. Bódi István gyűjteményét 2007-ben vásárolta meg a múzeum. Muzeológiai feldolgozása megtörtént, de kiállítva eddig még egyetlen darabja sem volt.
A gyűjtők
Dr. Bódi István 1929-ben született Szatmárnémetiben. Eredetileg a kolozsvári Bólyai Tudományegyetemen szerzett biológusként diplomát, később a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemet is elvégezte, itt 1960-ban diplomázott.
Az 1960-as évek elejétől Szatmár megyei falvakban, majd Szatmárnémetiben dolgozott orvosként. Ekkor kezdett feleségével együtt néprajzi tárgyakat gyűjteni.
1976-ban települt át családjával Magyarországra, előbb Diósjenőn, majd nyugdíjba vonulása után Rétságon volt körzeti orvos.
Egykori gyűjteményének egyetlen darabját tartotta meg.
Dr. Sipos József 1934-ben született Pécskán. A Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen 1960-ban kapott általános orvosi diplomát. Később fül-orr-gégész szakvizsgát tett és a zilahi kórház főorvosaként tevékenykedett. Orvosi pályafutását Németországban folytatta, nyugállományba vonulása után Szentendrén telepedett le.
Az 1960-as évek elején kezdte a néprajzi tárgyak gyűjtését, a népi kerámia kutatásának elismert szakembere. Ma is aktívan gyűjt, jelentős gyűjteménnyel rendelkezik.