- This event has passed.
Oradea: Cu ocazia sărbătoririi Centenarului eliberării oraşului Oradea şi a judeţului Bihor de către armata română, Muzeul Ţării Crişurilor oferă vizitatorilor o expoziţie inedită, ce prezintă o latură mai puţin cunoscută a războaielor, şi anume Fenomenul Trench Art – Arta tranşeelor
17 aprilie, 2019 - 30 iunie, 2019
Cu ocazia sărbătoririi Centenarului eliberării oraşului Oradea şi a judeţului Bihor de către armata română, Muzeul Ţării Crişurilor oferă vizitatorilor o expoziţie inedită, ce prezintă o latură mai puţin cunoscută a războaielor, şi anume Fenomenul Trench Art – Arta tranşeelor. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 17 aprilie 2019, ora 12.00, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor din Str. Armatei Române nr.1/A.
Arta din tranșee este de regulă definită ca orice obiect de decorațiune, prelucrat de către soldați, personal auxiliar al armatei, prizonieri de război sau civili și a cărui realizare este direct legată de un conflict armat sau de urmările acestuia.
Apărută în perioada războaielor duse de Napoleon I, această practică a prosperat în timpul Primului Război Mondial. Termenul de Trench Art sau arta din tranșee este, de asemenea, utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual sau manufacturate în ateliere militare în timpul Primului Război Mondial, în perioada interbelică şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. După aceea, fenomenul a continuat și în perioada conflictelor militare actuale. În opinia lui Cristian Dumitru, în România, cea mai veche şi valoroasă piesă de Trench Art este coroana Regelui Carol I, realizată din oţelul unui tun capturat la Plevna în 1877.