- This event has passed.
Oradea: expoziția „145 de ani de la nașterea martirului ioan ciordaș (1877-1919)”
21 decembrie, 2022 - 31 decembrie, 2022
Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal, în parteneriat cu Muzeul Municipal Beiuș, vă invită în data de 21 decembrie 2022 ora 12:00 la secția Muzeul Orașului Oradea, în Cetate, Corp B, etaj 2, sala 11, la vernisajul expoziției 145 de ani de la nașterea martirului ioan ciordaș (1877-1919).
Personalitate marcantă a istoriei bihorene, dr. Ioan Ciordaş, s-a născut la data de 25 decembrie 1877 în familia preotului greco-catolic Mihai Ciurdariu.
Ioan Ciordaș a acţionat conform crezului său naţional, exprimat în formularea: „Viaţa mea este a poporului meu”. A animat – cu o exemplară putere de muncă – viaţa politică, culturală, socială şi economică sud-bihoreană. Conducător politic al românilor din sudul Bihorului, Ioan Ciordaş a deţinut multiple funcţii, pe care le-a onorat printr-o dăruire deplină. A fost membru al Comitetului Executiv al Partidului Naţional Român şi al Consiliului Naţional Român din Oradea şi Bihor. A fost preşedintele Consiliului Naţional Român din Beiuş.
Omul politic a fost, în permanenţă, dublat de avocatul de excepţie, care apăra drepturile românilor și în fața instanțelor de judecată.
Realizată în colaborare cu Muzeul Municipal Beiuș, expoziția prezintă vizitatorilor fotografii cu Ioan Ciordaș și părinții săi, cu Viora, soția, și cu copiii. Totodată, sunt expuse manuscrisele Viorei, aceasta publicând mai multe volume cu poezii.
Alături de fotografii, cărți și documente sunt expuse și piese personale ale avocatului Ioan Ciordaș. Sunt expuse și câteva fotografii cu martirul dr. Nicolae Bolcaș.
În fatidica noapte de 3 spre 4 aprilie 1919, viața lui Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș le-a fost curmată în martiriul de la Lunca, cu puţine zile înainte de eliberarea Bihorului de către armatele române, astfel că nu au apucat să vadă împlinit dezideratul care i-a animat o viaţă întreagă, ideal pentru care au acţionat cu dârzenie, încredere şi dinamism.
Organizatorii doresc ca expoziţia să se constituie într-un moment de reflecţie asupra capacității de jertfă a martirului Ioan Ciordaș în susținerea cauzei românești, secondat fiind de martirul Nicolae Bolcaș.