Loading Events

« All Events

Oradea: expoziția Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 monede de aur si argint

16 aprilie - 1 iunie

Azi, 16 aprilie, 17.00
Vernisajul expoziției Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 monede de aur si argint
Muzeul Orașului Oradea (Piața E. Gojdu nr. 39-41)
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Raional Ialoveni (Republica Moldova) și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”- Filiala Bihor, vernisajul expoziției Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 monede de aur si argint. Evenimentul deschide seria de manifestări festive dedicate celor 105 ani de la eliberarea orașului Oradea organizate de Primăria Municipiului Oradea.
Expoziția cuprinde monede emise de către Banca Națională a Moldovei ce fac parte din colecțiile Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova și a colonelului Petru Costin din Republica Moldova.
Monedele comemorative sunt emise de către Banca Națională a Moldovei și reprezintă o operă de artă monetară. Se confecționează cel mai adesea din metal prețios – aur sau argint și se emit în tiraj restrâns, fiind dedicate unor personalități, evenimente istorice, precum și naturii, științei sau artelor. Monedele comemorative au o estetică deosebită și o execuție aparte. Acestea sunt prezentate în capsule și cutii speciale, sunt însoțite de certificate de autenticitate ce conțin caracteristicile monedei și semnătura guvernatorului Băncii Naționale.
De asemenea, monedele comemorative au valoare numismatică și pot fi folosite ca mijloc de plată.
Prima monedă comemorativă a fost emisă de Banca Națională a Moldovei în 1996, la 5 ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova. Prima serie de monede a fost dedicată mănăstirilor Moldovei. Lansată în anul 2000, seria este compusă din 20 de monede de argint care ilustrează lăcașurile sfinte din Moldova.
Banca Națională a Moldovei mai emite monede comemorative și jubiliare care completează seriile „Personalități”, „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”, „Sport”, „Monumentele Moldovei”, „Aleea clasicilor din grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău”, „Evenimente istorice”, ”Locașuri sfinte”, „Conace boierești”, „Femei celebre”, „Știință și inovare”, „Poveștile copilăriei” și seria “Altele”. Acestea relevă figuri proeminente ale culturii și științei, evenimente istorice, promovează patrimoniul și tradițiile naționale, reflectă arhitectura religioasă. De asemenea, o serie de succes este „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, care include un șir de piese dedicate florei și faunei Moldovei”.
La 26 august 2021, Banca Națională a Moldovei a pus în circulație, ca mijloc de plată și în scop numismatic, un set de monede comemorative dedicate celei de a 30-a aniversări de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Acestea completează seria „Evenimente istorice” și sunt însoțite de certificatul de autenticitate care conține un QR cod în care sunt stocate informații privind monedele menționate.
Monedele de la Muzeul Orașului Oradea fac parte din toate seriile menționate mai sus și sunt expuse pentru prima data în afara țării, într-un muzeu din România.
Expoziția va fi deschisă de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, col. r. ing. Dan Nicolae Poinar, președintele Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”- Filiala Bihor, și col. Petru Costin, în prezența reprezentanților autorităților și instituțiilor locale și județene.
✨Invităm publicul să viziteze această expoziție deosebită și interesantă, care va fi deschisă până în 1 iunie a.c.
Vă așteptăm!

Details

Start:
16 aprilie
End:
1 iunie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=938304611634601&set=a.387942960004105

Organizer

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
View Organizer Website

Venue

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural
Cetatea Oradea, Str. Iancu de Hunedoara 10
Oradea, Bihor 410520 Romania
+ Google Map