- This event has passed.
Orăștie: expoziția „Marea Doamnă a etnografiei românești – Lucia Apolzan”, Muzeul de Etnografie și Artă Populară
20 decembrie, 2022 - 31 decembrie, 2022
Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, vă invită marți, 20 decembrie 2022, ora 12.30, la vernisajul expoziției temporare „Marea Doamnă a etnografiei românești – Lucia Apolzan”.
Această expoziție temporară valorifică parțial o parte din cercetările etnografice realizate de către distinsa cercetătoare, reprezentanta școlii sociologice interbelice creată de către Dimitrie Gusti. Sibiancă prin origine cu un parcurs școlar și academic la Universitatea din Cluj – Napoca, apropiată colaboratoare a profesorului Romulus Vuia, creatorul Muzeului etnografic al Transilvaniei, Lucia Apolzan participă la cercetările monografice complexe din Munții Apuseni, unde cercetează cu precădere portul popular. Rezultatele deosebite ale cercetării etnografice vor fi apreciate de către profesorul Dimitrie Gusti, care în 1938 îi acordă doctoratul. Între 1942 – 1943 a fost trimisă de către Institutul Central de Statistică în Plasa Câmpeni din Munții Apuseni unde cercetează cu deosebit succes așezările de tip risipit – așezări crânguri, Face parte din echipa de sociologi și etnografi coordonată de către Henri H. Stahl și Anton Golopenția, după cel de-al doilea Război Mondial când studiază portul popular de la Hodac și ținutul Maramureșului. Ostracizată de către regimul comunist va fi concediată și angajată ca simplă muncitoare la Uzinele textile „7 noiembrie” din București, fiind demascată ca dușman al poporului.
După 1956 revine la Institutul Central de Statistică, iar în 1967 este membră în colectivul complex de cercetare al Defileului Dunării – Porțile de Fier I, studiind etnografia în zona Munților Almăjului și Mehedinți. După 1972 vreme de un deceniu își apleacă atenția asupra Munților Orăștiei și realităților etnografice de pe Platoul Luncanilor. Este o prezență constantă la sesiunile științifice organizate de către Muzeul județean Deva – Hunedoara, iar lucrările asupra așezărilor risipite din Munții Carpați vor căpăta în 1987 forma tipărită în volumul Carpații, tezaur de istorie.
Perenitatea așezărilor risipite pe înălțimi. În 1998 publică o lucrare memorialistică Drumuri, încercări, împliniri.
Muzeul din Orăștie apreciat de către Lucia Apolzan drept un creuzet al cercetării etnografice românești, organizează prezenta expoziție pentru a cinsti memoria unei personalități deosebite a etnografiei românești.
Vă așteptăm cu drag!