- This event has passed.
Ploiești: Expoziţia „Casele memoriale în cărţile poştale”
15 ianuarie, 2021 - 31 ianuarie, 2021
Expoziţia temporară
„Casele memoriale în cărţile poştale”
„A veşnici amintirea unui om de seamă prin păstrarea pioasă a casei în care a trăit şi a obiectelor de care s-a înconjurat, a păstra neatinsă colecţia de artă sau de relicve istorice pe care a adunat-o cineva pentru a educa generaţiile următoare este o idee care nu cred că a existat înainte de 1800”. – Andrei Pippidi
Casele memoriale, locuri unde s-au născut, au trăit sau doar au locuit personalităţi marcante ale istoriei şi culturii naţionale, reprezintă prezenţe spirituale care au luminat secole de istorie românească. Călătorind prin România observăm numeroase astfel de locuri care pot fi considerate „monumente personale”, unde vizitatorul poate vedea şi respira atmosfera în care au creat, au trăit cei care au devenit, pentru noi, repere culturale.
Rolul caselor sau muzeelor memoriale este acela de a permite înţelegerea unui om care a trăit şi creat în trecut, dar care prin opera sa poate duce la educarea celor din prezent în spiritul valorilor trecutului, pregătindu-i astfel pentru viitor. Aproape la tot pasul, pe întreg teritoriu românesc, găsim locuri unde turistul poate vizita aceste spaţii muzeale, orientate de obicei către interior şi nu către marele public. În ultimii ani se poate observa, totuşi, schimbarea opticii specialiştilor prin organizarea de manifestări culturale la care participă, în mod activ comunitatea, oamenii. Piesele muzeale, locurile memoriale, toate acestea există, dar fără a fi integrate într-un context actual ele nu trăiesc, iar publicul, cel prin care ne evaluăm, nu interacţionează aşa cum ne-am dori sau chiar deloc. Trebuie să avem în vedere transformările tehnologice ale societăţii şi mai ales faptul că tânăra generaţie este tributară acestora.
Expoziţia Casele memoriale în cărţile poştale, eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale, valorifică un număr mic din colecţia de carte poştală a muzeului prahovean, tema, de data aceasta, fiind personalităţile culturii naţionale văzute prin prisma locurilor unde au trăit, creat sau locuit. Prin intermediul ilustratelor ne vom aminti de Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Roată, Paul Constantinescu, Nicoale Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Nicoale Labiş, Mihail Sadoveanu, Ciprian Porumbescu, George Enescu, Cezar Petrescu, Nicolae Iorga, Alexandru Vlahuţă, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, George Coşbuc, Calistrat Hogaş, Octavian Goga, creatori în domeniul artei universale, având ca numitor comun spiritul românesc. Demersul nostru se constituie într-un motiv de reflecţie atât asupra caselor memoriale, cât şi asupra modului în care acestea sunt văzute de public, dar şi de cei care au datoria de a le proteja.