- This event has passed.
Ploieşti: expoziția de pictură și sculptură a artiștilor plastici Bianca Rotaru și Constantin Țînteanu
5 septembrie - 30 septembrie
Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează joi, 5 septembrie 2024, ora 17.00, la sediul muzeului din Ploieşti, B-dul Independenţei nr.1:
vernisajul expoziției de pictură și sculptură
a artiștilor plastici
Bianca Rotaru și Constantin Țînteanu
Curator: Alice Neculea
Expoziția poate fi vizionată în perioada 5 – 30 septembrie 2024.
Constantin Țânteanu
Artist băcăuan, membru al UAP filiala sculptură din 26.04.2017, în același an în care absolvă studiile de specialitate: Masterat Sculptură Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. În anii ce urmează devine Doctor al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.
Are o bogată activitate artistică, pe lângă expozițiile sale personale:
06.08.2019 – 20.10.2019 – “Vita statera”, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi
08.12.2019 – 08.01.2020 – “Autoportretul Memoriei/Cabinet de curiozităţi”, Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, Mogoşoaia
15.08.2021-15.10.2021- “La final nici macar nu conteaza”, Complexul Muzeal Bistriţa- Nǎsǎud, Bistriţa
participă la numeroase expoziții de grup în țară – București, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Moinești, Sângeorz-Băi, Mănăstirea Râșca, dar și peste hotare: “Crucea de la comunitate la comuniune”, o expoziție itinerată în 2018 la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chişinău, iar în 2019 la Arthus Gallery, Bruxelles.
Este curatorul a peste 20 de expoziții, între anii 2014-2018 organizate în cadrul Galeriilor Karo din Bacău.
„Cartea de vizită a artistului Constantin Ținteanu este impresionantă. Autor al unui număr important de expoziţii curatoriate la Galeriile Karo, Bacău și nu numai, cu proiecte personale de artă vizuală, participant la numeroase expoziţii din ţară şi străinătate, autor de eseuri, cronicar al imaginii, artistul construiește prin fragmente din micro-cosmosul pe care îl navighează fizic și conceptual, o frescă vivantă a memoriei și a recontextualizării acesteia prin sculptură. Colecționar în esență, Constantin Ținteanu juxtapune fragmente din istoria umanității încapsulată în monezi, fotografii, scrieri, resturi de materiale abandonate sau distruse de timpuri cu ready-mades sau sculpturi ce continuă prin materie povestea, poveste ce evocă tranziența existenței. Dacă în instalație, sculptură, artistul preferă starea pură, cât mai aproape de datul natural al materialului pe care, cu suplețe îl contextualizează în ready-mades sau colaj, aspectul brut emerge din istoricitatea și energia obiectului, al cărui transfer în prezent animă un posibil trecut cu multiple căi de lectură. Tema predilectă a creației sale, cabinetul de curiozități, presupune o privire integratoare, în care rețelele de interpretări, aluzii, legăturile între materialitate și imaginație au în centru obiectul devenit metonimie, fiecare fragment descriind întregul, lumea în universalitatea ei. Adevărul ascuns prin uitare, prin însă efemeritatea prezenței omului-manufactor-artist, nu necesită o nouă paradigmă semiotică pentru a înțelege indiciile despre lume, ci înzestrarea privitorului curiozitatea și minuțiozitatea unui descoperitor aflat într-un laborator în care artistul prelucrează continuu timpul și memoria.” (Maria Bilaşevschi)
Bianca Rotaru
Născută la 24 februarie 1982, la Bârlad, Bianca Rotaru a urmat Scoala de Arte “Nicolae Tonitza” Bârlad, a absolvit în 2001 Liceul de Artă „George Apostu” din Bacău, secția pictură monumentală, la clasa profesorului Aurel Stanciu, iar în 2005, Facultatea de Arte Plastice, decorative și design ”George Enescu” din Iași, secția Artă murală. Urmează apoi cursurile de Master ale Universității Naționale de Arte București, între anii 2015-2018, mai apoi obținând titlul de Doctor al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.
În prezent este profesor la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău. Este membră a Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România încă din anul 2007.
Bianca Rotaru a descoperit frumosul de la tatăl ei, caligraf, sau „pictor de litere”, cum îi place artistei să spună, iar farmecul culorilor de la mama sa, designer vestimentar.
Dupa studiile universitare si masterul de profil, Bianca Rotaru s-a dedicat în intregime artei, abordând curajos pictura pe sticla, pictura monumentală, cea de interior, este îndrăgostită de arta reconditionării obiectelor vechi și nu-și refuză plăcerea de a reda frumosul în spații intime(…).
„Bianca Rotaru are un rafinat simţ al culorii, înclinaţie naturală pentru gest, spontaneitate, improvizaţie. Totul ca manifestare sinceră, fără ascunzişuri, expresie firească a stării de moment. Desenul poate fi abia ghicit în unele cazuri, dar nu ocoleşte nici apăsarea fermă a liniei acolo unde este nevoie. Utilizează tehnica sgraffito în pasta udă, peste care frecvent se întoarce cu intervenţii repetate, până la găsirea formulei potrivite. Pentru ochiul atent, pretioase construcţii logice sunt descoperite în detaliile care abundă, compozitiile au o abordare particulară, cu repetate pendulări între zonele abstracte şi cele cu aluzii la figurativ. Înclin să cred că ceea ce o inspiră, imaginile utilizate în creaţia sa provin din lumea reală şi nu sunt inventate. Astfel forma aleasă e supusă unei eviscerări, elimină amănuntele care nu o interesează, combină apoi elementele rămase şi transformă totul într-un alt început, Remarc doua ingrediente de bază în creaţia sa: ironia şi umorul, ele compun liantul care împiedică întregul să se desfacă în bucăţi, îi dau consistenţă şi valoare. Poate de aceea foloseşte în lucrări motive socotite nedemne de a fi tratate, chiar şi pasager, de alţi pictori. Pungi de plastic, rufe întinse la uscat, hârtii mototolite, tricouri, scaune, obiecte neidentificate, sunt „non-eroii” pe care Bianca Rotaru îi propune lumii cu seninătate şi detaşare.” (Timpul măsurat cu suprafeţe plane, Revista Ateneu, nr. 631, martie 2022)
Corina Dinu
Muzeograf
Pentru detalii vă stă la dispoziţie Departamentul – Servicii educative, relaţii publice şi documentare din cadrul Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“:
Tel./fax: 0244 511375, tel. 0244 522264.