Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ploieşti: lansare carte

25 ianuarie, 2013

Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea să anunţe parteneriatul cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, în proiectul IMAGO ROMANIAE (www.imagoromaniae.ro). Cu această ocazie, vor fi prezentate publicului prahovean, vineri, 25 ianuarie 2013, ora 11.00, la sediul muzeului-partener din Ploieşti, volumele “Staţiunile balneoclimaterice româneşti. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea” care face parte din Proiectul IMAGO ROMANIAE ( www.imagoromaniae.ro) şi Capodopere din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României”, parte din Proiectul CAPODOPERE 2019 (www.capodopere2019.ro) .

 

A trecut un an de la lansarea proiectului Imago Romaniae al cărui scop este să ofere celor interesaţi, sub formă digitală, imagini reale sau virtuale ale teritoriilor care au făcut vreodată parte din România, precum şi ale oamenilor din acele locuri, imagini care se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României. Este vorba de o colecţie foarte importantă, care numără câteva zeci de mii de cărţi poştale ilustrate, fotografii istorice şi hărţi, precum şi gravuri, litografii, desene şi picturi din secolele XVI-XX. În prezent, sunt disponibile pe site, peste 3 000 de imagini.

Acest proiect este deschis oricărei instituţii muzeale sau deţinătoare de patrimoniu iconografic, dar şi colecţionarilor particulari. În scurtă vreme de la lansarea proiectului în decembrie 2011, mai mulţi colecţionari particulari au răspuns invitaţiei de a colabora la Imago Romaniae. De asemenea, avem promisiunea realizării unor parteneriate cu mai multe muzee și instituții din ţară. Deja acest drum a fost deschis, cu ajutorul Complexului Muzeal Județean Neamț și a Arhivelor Ministerului de Externe iar acum ni se alătură Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti.

“Staţiunile balneoclimaterice româneşti. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea”

 

Primul volum din seria Imago Romaniae – O fereastră a istoriei deschisă spre o ţară şi oamenii ei, aşa cum au fost acestea odată…este dedicat staţiunilor balneoclimaterice româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea. Această lucrare nu se limitează doar să prezinte imagini istorice şi date esenţiale despre localităţile binecuvântate de natură cu ape minerale sau termale, cu un aer pur şi peisaje mirifice. În realitate, prin informaţiile prezentate, acest volum ar putea constitui şi o oglindă a dezvoltării turismului în ţara noastră vreme de un secol, din momentul punerii bazelor sale, la mijlocul secolului al XIX-lea şi până spre mijlocul secolului al XX-lea. Graţie mărturiei directe şi obiective a acestor cărţi poştale ilustrate, o lume întreagă, din păcate, demult dispărută, reînvie azi, sub ochii miraţi ai cititorului. Sperăm ca acest volum să trezească interesul celor care vin în contact cu el şi să constituie o invitaţie suplimentară pentru o explorare a spaţiului românesc şi a oamenilor săi, prin retrospectiva pe care o oferă Imago Romaniae – O fereastră a istoriei deschisă spre o ţară şi oamenii ei, aşa cum au fost acestea odată

 

Capodopere din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României

 

Volumul acesta s-a născut din îngemănarea a două proiecte pe care le-a pornit Muzeul Naţional de Istorie a României în primăvara anului 2011. Primul se cheamă „Exponatul lunii”, iar cel de al doilea „2019 capodopere din patrimoniul României”.

Cel dintâi a încercat să suplinească nu numai situaţia nefirească în care se află, de circa 10 ani, raportul dintre instituţia noastră şi publicul din ţară sau cel străin care ne vizitează, dar şi să prezinte celor interesaţi viaţa zbuciumată sau istoria secretă a multora dintre cele mai importante piese din muzee, inclusiv ale noastre. Pentru a compensa, fie şi parţial, această stare „de avarie” în care funcţionăm am decis realizarea periodică a unor micro-expoziţii, reunite în cadrul proiectului „Exponatul lunii”. Cu această ocazie am dorit să prezentăm vizitatorilor nu numai piese foarte importante din colecţia noastră, care nu au mai fost accesibile în ultimul deceniu, dar şi alte obiecte muzeale de o valoare excepţională, care nu au mai fost scoase din depozitele noastre sau au fost achiziţionate recent.

Un alt proiect de anvergură pe care Muzeul Naţional de Istorie a României intenţionează să-l realizeze împreună cu colegii din celelalte muzee şi colecţii publice ale ţării, este intitulat “2019 capodopere din patrimoniul României” ( www.capodopere2019.ro) . Se doreşte ca în 2019, atunci când România va exercita, pentru prima oară, preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, Muzeul Naţional de Istorie a României, muzeele şi colecţiile publice partenere să realizeze un site, un CD-ROM şi o suită de volume, care să prezinte 2019 capodopere din patrimoniul cultural al României, înţeles în integralitatea sa – de la cel arheologic, istoric, artistic, etnografic, până la cel legat de istoria naturală. În acest fel, se vor aduna laolaltă 2019 adevărate “perle ale Coroanei” patrimoniului cultural naţional, care să reprezinte, în acelaşi timp, nu mai puţin de 2019 căi prin care România se prezintă în faţa Continentului şi a Lumii, în toată diversitatea şi bogăţia ei culturală.

_______________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com
http://www.mnir.ro , http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_


MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Secţia de Relaţii Publice [PR Department]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.70.56 / int. 1008, 1015
E-mail: pr.mnir@gmail.com
Tel./fax [Phone/Fax] + 40 21 311 33 56 (MNIR secretariat)

Organizers

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Muzeul Național de Istorie a României – București

Venue

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Ploiești
str. Toma Caragiu nr. 10
Ploiești, Prahova 100042 Romania
+ Google Map
View Venue Website