- This event has passed.
Proiectul expozițional ASTRA 160 inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va fi prezentat publicului vâlcean în cadrul Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, pe parcursul a șase săptămâni.
20 martie, 2023 - 30 aprilie, 2023
Proiectul expozițional ASTRA 160 inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va fi prezentat publicului vâlcean în cadrul Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, pe parcursul a șase săptămâni.
Vernisajul expoziției va avea loc luni, 20 martie, la ora 14:00, în sala rezervată organizării expozițiilor temporare, eveniment care va prilejui întâlnirea publicului cu reprezentanții instituțiilor organizatoare și a invitaților. Expoziția va rămâne deschisă pentru vizitare în perioada 20 martie – 30 aprilie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.
Îmbogățit recent cu noi documente, proiectul a fost inițiat și elaborat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt susținute financiar de Consiliul Județean Sibiu, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA și a Bibliotecii acesteia, în anul 2021. Contribuția marilor personalități astriste care au militat pentru dezvoltarea culturală a spațiului transilvănean și emanciparea socială a românilor este adusă în atenția publicului prin intermediul documentelor, al imaginilor și textelor prezentate. Expoziția cuprinde elemente originale cu valoare de #patrimoniu care ilustrează momente semnificative din istoria Asociațiunii ASTRA și a Bibliotecii acesteia: documente legate de contextul istoric, #manuscrise semnate de personalități importante ale culturii române, cărți de valoare inestimabilă, obiecte care au aparținut marilor astriști.
În cadrul expoziției, se regăsește Enciclopedia Română, operă fundamentală a Asociațiunii și prima lucrare științifică de acest gen din sud-estul Europei. Lucrarea a fost realizată și editată în perioada 1898 – 1904, sub coordonarea publicistului Corneliu Diaconovici, prim-secretar al ASTREI și director al revistei „Transilvania”, cu susținerea benevolă a membrilor Academiei Române și cu implicarea a numeroși colaboratori, reprezentanți ai elitei culturale, dar și din sfera economică, medicală, militară, religioasă, diplomatică. Conținutul celor trei volume ale Enciclopediei Române este disponibil în variantă digitală pentru publicul larg și poate fi consultat on-line gratuit.