- This event has passed.
Râmnicu Sărat: OBIECTUL LUNII MARTIE 2018: „LADĂ DE ZESTRE (TRON DE ZESTRE)”
1 martie, 2018 - 31 martie, 2018
În locuința țărănească românească, ca și în casele boierești din secolul al XVIII-lea, nu s-a folosit dulapul pentru haine și lenjerie. Funcția dulapului a fost îndeplinită de lada de zestre, care ocupa un loc de cinste în cadrul interiorului, fiind așezată la capătul patului sau pe laviță, ca simbol al femeii măritate, a priceperii ei de a lucra. Lăzile de zestre sunt executate din esențe lemnoase diferite: fag, stejar sau chiar frasin și se compun din mai multe părți constitutive, îmbinate unele în altele, într-o tehnică cunoscută din antichitate în Egipt, Creta, Grecia și Italia.
Descriere: Mobilier țărănesc în care țăranii păstrau diverse obiecte cu precădere textile, îmbrăcăminte și diferite straie, ștergare ce însumau „zestrea” fetei din casă care la un moment dat, urmărind cursul firesc al vieții trebuia să se mărite, și atunci, plecând din casa părintească, își lua cu ea și „zestrea”…
Ornamentarea lăzii de zestre s-a realizat prin incizare și crestare cu ajutorul unei „unelte de punctat” (stanță) denumită „compas cu gheruță”; motivul central predominant este „Cercul” (cercuri dispuse concentric), denumit și „ochi”. Cu ajutorul lui sunt redate motive de mare vechime – „roza vânturilor” sau simbolul solar (motiv redat și pe lada de zestre expusă – semnificând „viața”, „renașterea”, „fertilitatea”, „bogăția” ), care se întâlnesc pe toate categoriile de obiecte din arta populară românească și europeană.
Date exponat:
Denumire: Ladă de zestre (Tron de zestre);
Atribuire culturală: comuna Bisoca, județul Buzău;
Material/Tehnică: lemn/cioplit, incizat, crestat;
Dimensiuni: L – 0,66; l – 0,35; î – 0,43;
Deținător: Muzeul Municipal Râmnicu Sărat, Secția de Etnografie, nr. inv. 1171/4319; achiziționată prin act de vânzare-cumpărare nr. 7/30.09.1976;
Exponatul poate fi vizionat pe parcursul lunii martie 2018, la sediul Muzeului Municipal Râmnicu Sărat, str. Primăverii, nr. 4.