Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Reșița: Obiectul lunii iulie 2022 la Muzeul Banatului Montan: Statueta antropomorfă bicefală de la Zorlențu Mare – Icleliște.

1 august, 2022 - 31 august, 2022

Pentru obiectul lunii august am ales să prezentăm un obiect descoperit în cadrul cercetărilor arheologice din județul nostru și care face parte din categoria obiectelor ce descriu viața spirituală a comunităților preistorice. Este vorba despre statueta antropomorfă bicefală descoperită în cadrul săpăturile arheologice de la Zorlențu Mare –Icleliște.

Cercetările arheologice de la Zorlențul Mare reprezintă una din cele mai importante săpături arheologice din Banat, iar în cadrul acestei stațiuni neolitice au fost descoperite un număr mare de idoli și amulete. Bogăția materialului descoperit aici a făcut posibilă realizarea tipologiei plasticii culturii Vinča din Banat.
Idolii sunt reprezentări antropomorfe ale unor divinități, zeități, iar pentru religiile politeiste, acestea reprezintă obiecte de cult religios. Plastica neolitică simbolizează manifestări magico-religioase, însă în același timp reprezintă și expresii ale unor înclinații artistice. În Banat, pentru cultura Vinča, evoluția plasticii se încadrează în contextul general, însă dezvoltă într-o maniere proprie anumite elemente individuale.
Idolul dublu de la Zorlențu Mare a fost descoperit în cadrul campaniilor

desfășurate de domnul profesor Gheorghe Lazarovici, în punctul Icleliște. Ca și încadrare istorică, piesa este din neoliticul mijlociu, faza B a culturii Vinča (cca 5200-4500 B.C.). Ca și dimensiuni, piesa are o înălțime de 12 cm, o lățime de 13,6 cm și o grosime de 4 cm, la descoperire această a fost fragmentară, fiind ulterior restaurată în forma prezentată. Acești idoli dublii sunt rezultatul unor mituri legate de Marea Familie, fie de mitul gemenilor (ei cuprind dualismul – un amestec al lumii de dincolo). Subliniind dualitatea ființei umane (bun/rău, frumos/urât etc) frica primitivă de gemeni este un aspect ce se regăsește și azi în unele culturi.

drd. Cristian Oprean

Surse bibliografice:

Gheorghe Lazarovici, Zorlențu Mare 5200-4500 BC, Ed. Eurosampa, Timișoara, 2021.
Gheorghe Lazarovici, Florin Drașovean, Cultura Vinca în România (Origine, evoluție, legături, sinteze, Timișoara, 1991.
Gheorghe Lazarovici, Neoliticul Banatului, Bibliotheca Mvsei Napocensis IV, Cluj-Napoca, 1979.

Organizer

Muzeul Banatului Montan Reșița
View Organizer Website

Venue

Muzeul Banatului Montan Reșița
Bd. Republicii nr. 10-12
Reșița, Caraș-Severin 320151 Romania
+ Google Map
View Venue Website