- This event has passed.
Rodna: expoziția „Unelte pentru prelucrarea cânepii” la Muzeul Etnografic și al Mineritului
27 august, 2020 - 18 septembrie, 2020
Joi, 27 august 2020, sub egida Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, la Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna, va avea loc expoziția intitulată „Unelte pentru prelucrarea cânepii”.
Expoziția își propune să aducă în fața publicului vizitator aspecte cu privire la cultura cânepii în România, respectiv în județul nostru, metodele și uneltele folosite dar și importanța pe care o are alături de celelalte plante din sectorul plantelor tehnice (inul și bumbacul).
Primele menționări ale cânepii le regăsim în istoria Chinei antice, iar țesutul din fibre de cânepă este considerat că ar fi apărut acum aproximativ 10.000 de ani, în aceeași perioadă cu descoperirea ceramicii de către populație.
Pe teritoriul României, cultura de cânepă se pierde în negura timpurilor. Îmbrăcămintea purtată de strămoșii noștrii, traci, daci, sarmați era din cânepă. Sciții dar și dacii sunt menționați de pildă în scrierile lui Herodot ca folosind semințele de canepă în ritualuri exoterice.
În zona noastră cânepa era cultivată pe suprafețe mici, țăranii o recoltau manual și era cunoscută ca și : cânepă de vară și cânepă de toamnă. Această clasificare era făcută după perioada culesului, dar planta avea două faze de maturare diferite.
După recoltare, crudă fiind se lăsa un timp la uscat , după care se ducea la topit, unde snopii de cânepă erau ținuți în apă de baltă sau apă de râu. Statul în apă făcea ca fibra să se desprindă de pe țesutul lemnos. După ce erau scoși snopii de cânepă, se spala, se usuca la soare, după care urma un lung proces tehnologic care se făcea cu ajutorul mai multor unelte printre care: melița (pentru a alege fuiorul sau pentru a obține câlții), ragila, piepteni, furcă, vartelniță , rășchitor, etc.
Aceste obiecte cumva uitate dar și povești despre tradiții și întâmplări, istorioare ce făceau parte din viața satului le veți găsi în expoziția la care vă așteptăm cu drag.
Muzeograf,
Grapini Floare