- This event has passed.
România: Album de reclame extrase din paginile revistei „Teatrul” (1956 – 1989)
29 septembrie, 2010
Album de reclame extrase din paginile revistei “Teatru;” (1956 – 1989)
Albumul conține 245 de pagini de reclame diverse din anii ’60 – ’80. Reclamele sunt în exclusivitate pentru produsele și serviciile “made in Romania”. Există și mici excepții: reclamele la ceasuri sau aparate de fotografiat fabricate în
fosta Uniune Sovietică.
Ce veți găsi în album ?
Reclame pentru produse alimentare: biscuiți, lactate, gemuri,…, băuturi alcoolice: gin, coniac, vermut, vin, neuitata șampanie „Zarea”, sucuri naturale, vestitele conserve de pește oceanic.
Nu lispsesc nici reclamele pentru confecții sau cosmetice: vopseaua de păr „Sanda” sau inegalabila pastă de dinți „Super Cristal”.
De asemenea ni se oferă o gamă largă de bunuri de folosință îndelungată: mobilă, frigidere („Frigero”), aspiratoare („Ideal”, „Junior”), mașina de cusut („Ileana”), aparate de radio cu tranzistori.
Nici timpul liber nu este omis din reclame. ONT Carpați (Oficiul Național de Turism) ne îmbie cu atractive excursii în țară sau concedii în stațiunile balneare. Cooperația de Consum ne invită în restaurante și grădini de vară.
Să nu uităm nici de motoreta „Mobra” sau de serviciile oferite de CICLOP – service auto.
În luna decembrie trebuie să fim pregătiți căci este Luna Cadourilor și nu trebuie să uităm că mai există și martie Luna Mărțișorului precum și luna iunie „Bucuria Copiilor”.
Nu ezitați să răsfoiți acest album.
Camelia Savu, Institutul de Memorie Culturală – cIMeC
http://revistateatrul.cimec.ro
http://www.scribd.com/revista_teatrul
Institutul de Memorie Culturală a inţiat în anul 2006 proiectul de digitizare şi publicare integrală pe internet a colecţiei revistei „Teatrul” editată în perioada 1956-1989.
De ce am ales această revistă ?
Pentru că ea reprezintă un excelent material documentar privind fenomenul teatral din România dintr-o anumită perioadă şi pentru că prin publicarea ei electronică putem oferi oricui are acces la internet o şansă de documentare imediată şi fără efort.
Revista „Teatrul” apărută în 1956 (după o elaborare minuţioasă de aproape trei ani) este prima revistă postbelică importantă dedicată artei teatrale. Iniţiatorul revistei a fost CAMIL PETRESCU – autor dramatic, romancier de succes, redutabil polemist, filozof al culturii, respectat estetician al teatrului. Scopul revistei era să reflecte viaţa unei arte din acea vreme, să exprime atitudini, idei, reacţii şi să fie în acelaşi timp un comentator obiectiv al fenomenului teatral românesc şi universal. În fiecare număr al revistei sunt articole referitoare la fenomenul teatral, dramatic şi muzical, din România şi din toată lumea. În cei 33 de ani de existenţă revista a însumat o impresionantă colecţie de cronici, interviuri, eseuri, biografii, studii de specialitate.
Revista a apărut lunar, continuu, începând cu aprilie 1956 – deci avem 391 de numere. În medie o revistă conţine o sută de pagini (mai multe pagini în numărul ultim al fiecărui an care cuprinde un indice bibliografic anual).
Ce am realizat:
– am reconstituit toată colecţia de reviste şi anume 391 reviste apărute între anii 1956 şi 1989. S-au scanat 21.580 de imagini reprezentând 43.160 pagini de revistă;
– a urmat apoi identificarea şi selecţia din revistele scanate a tuturor titlurilor articolelor şi a numelor de autori. În momentul de faţă există peste12.349 tiluri de articole care însoţite de numele, prenumele autorilor, anul şi numărul revistei, pag. de început şi pag. de sfârşit de articol constituie înregistrări în baza de date;
– pentru fiecare revistă a fost realizat un album de imagini care cuprinde paginile revistei respective (391 albume de imagini);
– a fost proiectat situl web care cuprinde:
* prezentarea cronologică a paginilor de cuprins ale revistelor (text şi fotografii); consultarea revistei se poate face pe ani şi luni de apariţie, pe titluri ;
* index de autori (fiecare autor se regăseşte cu toate titlurile de articole publicate);
* index de piese publicate în revistă;
* fiecare articol din revistă poate fi citit foarte uşor fie accesând cronologic revista fie apelând la indexul de autori.
Articolele publicate în revista „Teatrul” vor putea fi astfel „descărcate” de pe site-ul CIMEC-ului, consultate după ani, titluri, autori, devenind un excelent material de analiză a tot ceea ce s-a petrecut pe scenele din ţară şi din lume. Vom regăsi semnături importante ale criticii de teatru, articole ale unor valoroşi regizori, actori, scenografi, dramaturgi alături de creaţiile lor literare şi dramatice.