Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sebeș: Exponatul lunii iunie la Muzeul Municipal “Ioan Raica” Sebeş: cocoș de munte (Tetrao urogallus Linnaeus, 1758)

21 iunie, 2021 - 30 iunie, 2021

EXPONATUL LUNII IUNIE, LA MUZEUL MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEȘ: COCOȘUL DE MUNTE (TETRAO UROGALLUS)
Exponatul lunii iunie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș este un exemplar de cocoș de munte (Tetrao urogallus Linnaeus, 1758), mascul, intrat în colecția de Științele Naturii încă din anul 1957. Pasărea este de dimensiuni mari și a fost naturalizată cu aripile și cu coada strânse.
Face parte din ordinul Galliformes și este o specie de talie relativ mare, cu dimorfism sexual accentuat. Masculul, numit şi „gotcan”, atinge lungimi cuprinse între 74 și 90 cm, inclusiv coada, de cca. 25 cm, fiind cu aproape o treime mai mare decât femela. Acesta își ia zborul foarte zgomotos, cu explozii de bătăi de aripi, dese, întrerupte de planări directe şi lungi. Primăvara are loc o curtare spectaculoasă în care sunt implicați mai mulți masculi care se bat pentru femele, numită „rotitul” cocoșului.
Masculul are capul expresiv, cu un cioc masiv, galben, puternic curbat și cu sprâncene roșii deasupra ochilor. Corpul, la rândul său, este masiv, fiind acoperit cu pene maronii şi cu pete mici albe. Picioarele-i sunt terminate cu degete cu gheare puternice, adaptate la scurmat în solul pădurii. Caracteristic pentru mascul este și coada, pe care, în timpul rotitului, o ridică şi o deschide ca pe un evantai. Femela are coloritul general ruginiu, cu pieptul roșcat şi cu mici pete albicioase pe aripi.
Păsările sunt sedentare și trăiesc în păduri mature de conifere, la noi preferând zonele cu molizi, situate pe teren accidentat şi stâncos, presărat cu tufe cu fructe de pădure, în special afinișuri. Hrana cocoșului de munte depinde de anotimp, astfel iarna şi primăvara consumă mai ales ace de conifere, pentru ca, la începutul verii, să mănânce muguri şi, mai apoi, fructe de pădure. Caracteristic speciei este ingerarea de pietricele care macină în gușă hrana grosieră.
Este foarte posibil ca populațiile de cocoș de munte din Carpații Meridionali să facă parte din subspecia endemică Tetrao urogallus rudolfi, numită astfel în memoria arhiducelui Rudolf de Habsburg (1858-1889), vânător şi ornitolog amator, care remarcase particularitățile exemplarelor din zonă în timpul periplului său în Transilvania din anul 1882.
Cum cocoșul de munte este întâlnit în zona montană înaltă şi în cea situată spre limita forestieră alpină, informațiile despre populațiile existente provin doar de la ocoalele silvice şi de la vânătorii locali. Se află pe Lista Roșie a Speciilor Periclitate IUCN, cu starea de conservare LC (risc scăzut), iar în Europa are un statut de conservare favorabil (Non-SPEC – stabilă).
Cocoșul de munte este o specie de interes vânătoresc şi de aceea protecția mai eficientă a acestuia depinde de conservarea pădurilor de rășinoase în care există locuri de rotit. Acordarea anuală a unui număr restrâns de autorizații pentru vânătoare, calculat pe criterii biologice, ar putea duce la reducerea considerabilă a presiunii cinegetice asupra acestei specii.
📃Avem plăcerea de a vă invita să descoperiți întreaga colecție de Științele Naturii a Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, care prezintă o parte din bogăția naturală a zonei Sebeșului, oferind publicului vizitator, iubitor de natură, exponate interesante legate de floră, faună, paleontologie şi mineralogie. Expoziția a fost repusă în valoare la finele anului 2020, devenind extrem de atractivă pentru publicul tânăr, pentru elevi și profesori, fiind o opțiune atractivă pentru cursurile de istorie naturală.

Details

Start:
21 iunie, 2021
End:
30 iunie, 2021
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeulSebes/posts/2898957403693171

Organizer

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, Sebeș
View Organizer Website

Venue

Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș
bd. Lucian Blaga, nr. 45
Sebeș, Alba 515800 Romania
+ Google Map
View Venue Website