Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sf. Gheorghe: Expoziția itinerantă de antropologie „Oasele vorbitoare”

19 aprilie @ 06:18 EEST

szorabirt

Expoziția itinerantă de antropologie „Oasele vorbitoare” a sosit la Muzeul Naţional Secuiesc din Sf. Gheorghe de la Muzeul de Științe ale Naturii din Budapesta.
Vernisaj: 12 martie 2015, joi, orele 18

Prima parte a expoziției introduce terenul și metodele de cercetare abordate de antropologia umană. Totodată, ne îndreaptă atenția spre cauzele fiziologice și culturale ale modificărilor osoase.

A doua parte a expoziției prezintă rezultate recente ale cercetărilor de antropologie istorică, efectuate pe rămășițele osoase umane din cimitirelor medievale din Secuime, descoperite în urma săpăturilor arheologice. Sunt prezentate în detaliu concluziile cu privire la descoperirile de antropologie umană ale cimitirelor medievale din Peteni, Zăbala, Ulieș, Cristuru Secuiesc, Odorheiu Secuiesc, Avrămești, Tomești, Șumuleu Ciuc și Lăzarea.

În ultima unitate a expoziției, prin intermediul reconstrucțiilor faciale, putem sta față în față cu chipurile unor personaje istorice. Printre cele optsprezece reconstrucții faciale se află, de exemplu, și bustul lui Erasmus din Rotterdam.

Expoziţie va fi poate fi vizitată în perioada 12 martie 2015 – 30 iunie 2015.

Vă aşteptăm cu drag la vernisaj!

Tisztelt Címzett!

Szeretettel meghívjuk a Magyar Természettudományi Múzeum
SZÓRA BÍRT CSONTJAINK

című vándorkiállításának megnyitójára,
a Székely Nemzeti Múzeumba,

2015. március 12-én, csütörtökön 18 órakor.

A kiállítás első részében megmutatjuk, mit és hogyan vizsgálnak az embertan mûvelõi, az antropológusok, ugyanakkor bemutatjuk, milyen betegségekrõl vallanak elõdeink ásatásokon feltárt csontjai.

A tárlat történelemmel kapcsolatos része ismerteti a Székelyföldön feltárt Árpád- és középkori temetõk embertani leletein végzett legújabb történeti és embertani vizsgálatok eredményeit. Megmutatjuk a székelypetőfalvi, zabolai, kányádi, székelykeresztúri, székelyudvarhelyi, szentábrahámi, csíkszenttamási, csíksomlyói és a szárhegyi templom körüli temetőkbe temetett emberek jellegzetes koponyáit, illetve a csontmaradványokon is nyomot hagyó betegségeket.

Az arcrekonstrukciók segítségével megelevenedik a történeti korokban élt emberek arca, a köznépé csakúgy, mint az előkelőké. Szembe nézhetünk Janus Pannoniusszal és Szent László magyar királlyal, Dobó István egri várkapitánnyal.

A kiállítás kiegészítő eleme az általános és középiskolai oktatásnak, és érdekes ismereteket nyújt a felnőtt közönségnek is.

Szeretettel várunk minden kedves érdekődőt!

_________________________________________________

Székely Nemzeti Múzeum / Muzeul Naţional Secuiesc

0267-312-442
www.sznm.ro

Details

Date:
19 aprilie, 2024
Time:
06:18 EEST
Event Category:
Event Tags:
,