
- Acest eveniment a trecut.
Sibiu: Ceai. La samovar. Duminică, 27 noiembrie 2022. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
27 noiembrie, 2022

Ceai. La samovar




Se apropie ora cinci seara. Chiar dacă e încă toamnă în calendar, e foarte frig și se pregătește să ningă. Ai pus lemne în soba cu lijancă și tragi puțin jăraticul cu dârgul. Samovarul e pus în funcțiune. Pui apă în recipientul ce stă mereu la loc de cinste pe masă, în camera bună. Dintr-o pungă de hârtie iei câteva frunze de mentă și le lași la infuzat. Lângă samovar aduci serviciul cu ceainic și ceșcuțe dedicate ritualului ceaiului. Pe o farfurioară, pregătești câteva cuburi de zahăr. Pui lângă și un castron de sticlă cu gem de smochine și câteva lingurițe. În cameră a început să miroasă îmbietor a mentă. Te uiți pe geam. Vecinii se apropie. Viața satului se va dezbate în curând aici ca în fiecare seară de sâmbătă. Abia aștepți. Momentul ceaiului a sosit! 


Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa pentru ceai, fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești. Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă și cu farfurioară cu dulceață.
În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.
