Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: Expoziţia “Clipe din viaţa păsărilor”

25 aprilie @ 17:05 EET

clipe din viata pasarilor

Expoziţia: Clipe din viaţa păsărilor

Locul de desfăşurare: Muzeul de Istorie Naturală, Sala Multimedia

Durata: 18.07 – 30.09.2014

Vernisaj: Vineri 18.07.2014, orele 17:00

Curator: Gabriela Cuzepan

Fotografii de: Mircea Radu Achim

Consultare ştiinţifică: Liviu Pripon

Text oferit de curatorul expoziției:

Expoziţia temporară Clipe din viaţa păsărilor îşi propune să prezinte şi să aducă în faţa publicului specii de păsări care trăiesc la noi în ţară, precum şi aspecte din viaţa lor prin intermediul textelor explicative şi a fotografiilor documentare.

Astfel, o serie de lucrări de fotografie ce vor fi expuse la Muzeul de Istorie Naturală în perioada 18 iulie – 30 septembrie, prezintă şi surprind în habitatul lor natural aproximativ 60 de specii de păsări întâlnite pe teritoriul ţării noastre.

La noi în ţară se întâlnesc un număr de aproximativ: 100 de specii de păsări sedentare sau specii care pot fi întâlnite tot timpul anului, 40 de specii de păsări care sunt oaspeţi de iarnă respectiv sosesc la noi în ţară doar pe perioadă iernii, 150 de specii de păsări migratoare sau călătoare, 60 de specii de păsări de pasaj – specii care sunt doar în trecere şi 20 de specii de păsări care apar în mod accidental. În expoziţie puteţi admira o serie de specii printre care specii de importanţă comunitară precum acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) – specie umbrelă în România pentru protejarea biodiversităţii, pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) şi pelicanul creţ (Pelecanus crispus); specia de lebăda de vară (Cygnus olor), numeroase specii de raţe precum raţa cârâietoare (Anas querquedula), raţa mare (Anas platyrhynchos), raţa mică (Anas crecca), raţa cu cap castaniu (Aythya ferina). De remarcat este faptul că în cadrul expoziţiei se regăsesc specii de păsări semnalate rar sau prea puţin frecvente în fauna Transilvaniei precum lupul de mare (Stercorarius pomarinus) şi notatiţa cu cioc subţire (Phalaropus lobatus).

Cele 62 de imagini expuse sunt semnate de Mircea Radu Achim, un pasionat fotograf al păsărilor şi interesat de studiul acestora. Fotografiile au fost realizate în diferite zone ale României, precum lacurile de la Mândra, pe râul Olt şi în zona Deltei Dunării. O parte din munca sa realizată pe parcursul a câtorva ani se regăseşte în cadrul acestei expoziţii putând fi admirată şi apreciată pentru dăruire, meticulozitate şi perseverenţă în fotografierea speciilor de păsări pe teritoriul ţării noastre.

Sperăm ca prin această expoziţie să ajutăm publicul să conştientizeze ceea ce natura ne oferă, frumuseţe şi daruri nepreţuite, să înţelegem mai bine datoria de a fi mai atenţi în acţiunile noastre şi în protejarea naturii.

Detalii

Dată:
25 aprilie, 2024
Oră:
17:05 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,