Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: Muzeul ASTRA 6-12 Aprilie 2009

6 aprilie, 2009 - 12 aprilie, 2009

Intimitatea unei colecții – expoziție temporară la ”Casa Artelor” și Despre albul îngerilor – expoziție temporară la ”Casa Hermes” – vernisaje în 9 aprilie

Muzeul „ASTRA” invită publicul sibian la vernisajele expoziţiilor „Intimitatea unei colecţii…”, la Casa Artelor, în data de 9 Aprilie 2009, orele 12.00 şi „Despre albul îngerilor”, la Casa Hermes, în aceeaşi zi, dar la orele 13.00.

„Intimitatea unei colecţii…” este una dintre cele două expoziţii propuse de Muzeul „ASTRA” pentru întâmpinarea Sfintei Sărbători de Paşti.

Expoziţia dezvăluie frumuseţea icoanelor pictate pe sticlă, fragmente de mărturisire prin culoare, linie, semn, simbol, tradiţie şi, mai presus de toate, credinţă, şi relaţia intimă a pictorului-iconar cu lumea sfinţilor.

Ajungem în catacombele expoziţionale a Casei Hermes, în peregrinarea noastră… şi suntem invitaţi să ne gândim în intimitatea sufletului nostru la „albul îngerilor”.

De data aceasta, nu sunt 33 de icoane, ci 33 de cămăşi femeieşti, bărbăteşti, de copil, ii de sărbătoare, din Colecţia de Port-Textile a Muzeului „ASTRA”.

Sunt trupuri de alb îngeresc, abia schiţat, fin conturat…este acel înveliş al fiecăruia dintre noi, asemenea unei minuscule lumi de dantelă de semnificaţie, semn şi simbol, asemenea încondeierii unei coji de ou. Este acoperământ de sărbătoare de trai de zi şi noapte, în care păstrăm caldul inimii, al dăruirii, a tot ce este mai construitor, făuritor în noi… îngerul din noi, această făptură, ce leagă pământescul de ceresc, locaş al inimii iubitoare. (Ada Popa)


Tradiții pascale la sașii din Transilvania

Din ciclul sărbătorilor de peste an, obiceiurile legate de sărbătoarea Pascală ocupă un rol important în viaţa spirituală şi socială a comunităţii saşilor din Transilvania, cu diverse practici ritualice, derulate de la o zonă la alta cu precădere în Săptămâna Patimilor ger. Karwoche. Clopotele de la biserică încetau să mai bată, căci se credea că sunt aducătoare de grindină şi furtuni care pot strica recolta. Fetele care găseau în pădure flori galbene de ciuboţica – cucului urmau să se căsătorească anul acela cu alesul inimii. Flăcăii îşi ciopleau fluiere din crengi de alun, crezând că sunetul lor alungă spiritele rele.

Începănd cu Joia Mare ger. Gründonnerstag încetau toate muncile agricole, fiecare gospodar concentrându-se asupra curățeniei în casă şi în curte, pentru ca totul să fie curat în ziua de Paşte. De dimineață, femeile începeau să coacă pâinea, cozonacul şi hencleşul – o plăcintă tradiţională săsescă numită „Hanklich” în dialectul săsesc. După-amiaza, toată comunitatea mergea la cimitir unde împodobeau mormintele cu crengi de salcie sau brad.

Vinerea Mare ger.Karfreitag era singura zi din an în care se postea; se mâncau în special fructe uscate, și zeama de varză doar după asfinţitul soarelui. În această zi, se practica obiceiul de împăcare între vecini, rude şi prieteni după care se mergea la slujba de împărtăşanie. (Camelia Ștefan) –


Rezultatele sondajului de opinie din luna martie

În luna Martie, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” a realizat, pe site-urile muzeului, un sondaj de opinie privind propria ofertă cultural-artistică. În ceea ce priveşte universul populaţiei, acesta este reprezentat de toţi cei care au accesat site-urile muzeului în perioada 1-31 martie 2009.

Sondajul este format din 14 itemi.

Prin acest sondaj s-a urmărit surprinderea gradului de satisfacţie pe care îl au vizitatorii faţă de Muzeul ASTRA.

În ceea ce priveşte prima întrebare din chestionar, „Cum apreciaţi activitatea muzeului nostru?”, majoritatea respondenţilor (49%) au răspuns că au o părere „foarte bună”. Un procent de 33% sunt de părere că, activitatea muzeului este una „bună”.

Pentru a controla răspunsul respondenţilor la itemul anterior, aceştia au fost întrebaţi dacă au vizitat Muzeul „ASTRA”. Un procent foarte mare dintre subiecţi, 81%, au răspuns că au vizitat Muzeul „ASTRA” „de multe ori”.

Prin intermediul următoarelor două întrebări, am dorit să aflăm dacă cei care au completat chestionarul, au primit, în ultima perioadă (2008-2009), informaţii despre Muzeul „ASTRA”, şi dacă da, pe ce cale. După cum reiese din graficul nr. 3, un procent de 40% dintre subiecţi au aflat multe informaţii. În ceea ce priveşte canalul pe care aceste informaţii au ajuns la subiecţi, procentul cel mai mare, de 42%, este reprezentat de „presa scrisă” şi „prietenii”, urmat de procentul de 37% reprezentat de „newsletter, email”. (Adriana Capotă) – mai multe detalii pe site ( http://www.muzeulastra.com/anchete-sociologice/sondaj-oferta-muzeului-astra )


Tradiții pascale în satul românesc

În tradiţia satului românesc, sărbătorile de Paşti s-au bucurat întotdeauna de cea mai aleasă cinstire. Datinile, credinţele, practicile ritual-ceremoniale, precum şi producţiile literaturii populare privitoare la aceste zile mari din calendarul creştin, poartă încărcături semantice şi emoţionale inconfundabile.

Sărbătorile de Paşti marchează debutul anului ritual creştin, situat – ca un centru de echilibru – între echinocţiul de primăvară (începutul Anului Nou agrar) şi ziua Sfântului Gheorghe (începutul Anului Nou pastoral).

Ciclul Pascal include o perioadă de douăsprezece zile, Duminica Floriilor – Duminica Tomei, în care sunt concentrate cele douăsprezece luni ale anului. În primele şase zile anul îmbătrâneşte, se degradează treptat (“Săptămâna patimilor”), pentru ca odată cu Învierea lui Iisus Hristos toate şi totul să intre sub cele mai bune auspicii, sub zodia recosmicizării timpului primordial (“Săptămâna luminată”).

Duminica Floriilor este cunoscută şi sub numele de Florii, Duminica Vlăstarilor, Staulele Florilor sau Staurile Florii. Deşi astăzi prezintă o puternică componentă creştină, sărbătoarea Floriilor păstrează reminiscenţe din timpuri mult mai vechi. Prin însăşi denumirea ei aminteşte de Floralia (Florilia), festivitate închinată zeiţei Flora, “Mama primăverii”. (Mirela Crețu) –


Practică pedagogică în Dumbrava Sibiului

C.N.M. „Astra” a primit în practică pedagogică 17 elevi din clasa a XII-a de la Grupul Scolar Economic „Johannes Lebel” din localitatea Tălmaci, specializare Tehnician în Turism, pentru perioada 30.03.09-10.04.09. Elevii sunt îndrumați de către muzeografii de la Centrul de Informare Turistică și muzeografii Muzeului în aer liber, iar etapele pregatirii pedagogice constau în familiarizarea cu sectoarele Muzeului „Astra”, serviciile cultural &turistice care sunt puse la dispoziția vizitatorului, informarea turistului asupra obiectivelor turistice din județul Sibiu și din țară și vizite la expozițiile temporare și permanente organizate de CNM „Astra”. Totodată, viitorii tehnicieni în turism au cunoscut procedeul de restaurare al obiectelor și monumentelor expuse în cele 100 de ha ale Muzeului „Astra”, prin vizita organizată în laboratoarele de restaurare din incinta instituției. Aceștia au fost foarte interesați de modul de pregătire al exponatelor din lemn și fier, al țesăturilor, de tratamentul aplicat și substanțele folosite, de procedeul de refacere al picturilor vechi (icoane, lăzi de zestre,cuiere,…),întregul proces de restaurare având un drum de parcurs prin laboratoere, pentru ca la final obiectul să fie expus spre observare. (Raluca Iliuț)


Pelerinaj religios în Dumbrava Sibiului

Obiectivele de interes religios din Muzeul în aer liber au fost incluse în programul de pelerinaje al Patriarhiei Române. Cele două biserici de lemn din Bezded și din Dretea atrag din ce în ce mai mulți vizitatori, prin farmecul deosebit al picturii și al ornamentației, dar și datorită faptului că acestea găzduiesc, în mod constant, serviciul religios, în zilele de sărbătoare. Cea de-a treia biserică de lemn, transferată de curând în Dumbrava Sibiului, din localitatea Comănești, județul Gorj, va fi reconstruită, cel mai probabil, pe parcursul acestui an. Pe lângă biserici, Muzeul în aer liber se mai mândrește și cu o serie întreagă de troițe, dintre care se remarcă cele transferate din Rășinari (Sibiu) și Bunești (Vâlcea). Pelerinii care vor veni în Dumbrava Sibiului se vor putea bucura de o atmosferă tradițională, în cadrul căreia biserica continuă să ocupe locul pe care l-a câștigat de-a lungul secolelor.


Calendarul evenimentelor și orar de vizitare

bază: de Expoziţii I.

lumii popoarelor arta şi cultura Din etaj) (la 11 nr. Mica, Piaţa Hermes”, ”Casa ,
XV-XVIII sec. – transilvănene Cahle (Piaţa Huet, nr. 12)
Expoziţia în aer liber a Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” (19 apr. Deschiderea sezonului)

Evenimente noi: II.

Expoziţie dedicată „Zilei Internaţionale a Rromilor” – Casa Artelor, Sala de conferinţe, nr.21 (8 aprilie)

Despre albul îngerilor… Hermes la – Casa nr.11 Mica, Piaţa subsol,
(9 aprilie – 4 mai 2009)
Intimitatea unei colecţii…. – Casa Artelor, nr. 21
(9 aprilie – iunie 2009)

Serviciul religios la Biserica din Bezded:
Duminica Floriilor (calendarul ortodox şi greco-catolic) – Intrarea Domnului în Ierusalim – 12 aprilie
Sf. Paşti – 19 aprilie
În fiecare joi din Postul Mare – Sf. Maslu
Sambata si duminica din Postul Mare – Sf. Liturghie

vânzare cu Expoziţii III.

populara din arta de Galeriile Sibiului) (Dumbrava liber aer in Muzeul :

10,00-18,00 orele Duminica, – Marţi

Galeriile de Artă Populară – nr. 21 Artelor” ”Casa

9,00-17,00 orele Duminica, – Marţi

– Anotimpurilor Galeria nr. 21 Artelor” ”Casa

9,00-17,00 orele Duminica, – Marţi

orele: nr. 21 Artelor” ”Casa – Librăria

9,00-17,00 orele Duminica, – Marţi

IV. muzee: vizitare de Orar

nr. Mica (Piaţa Binder” ”Franz Universala Etnografie de Muzeul nr. Huet, (Piaţa Sigerus” ”Emil Săsească Etnografie de Muzeul şi 11) 12 şi ”Casa Artelor” – Piaţa Mică, nr. 21):

9,00-17,00 orele Duminică, – Marţi

Sibiului: Dumbrava din liber aer în Muzeul

10,00-18,00 orele Duminica, – Marţi

Luni – intrarea libera (fără vizitarea interioarelor)

Ovidiu Baron
Sef Serviciu Marketing-PR
Complexul National Muzeal „Astra”
Sibiu, Piata Mica Nr. 11
Tel. 0721 496 673
http://www.muzeulastra.ro
http://www.muzeulastra.com
http://www.muzeulinaerliber.ro
http://mjurnal.blogspot.com

Detalii

Începe:
6 aprilie, 2009
Se termină:
12 aprilie, 2009
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,

Organizator

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Casa Artelor – Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus” – Complexul Național Muzeal „ASTRA”
Piața Mică, nr. 21
Sibiu, Sibiu Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare