- This event has passed.
Sibiu: Newsletter Muzeul ASTRA
18 mai, 2009 - 24 mai, 2009
Newsletter 18 – 24 Mai 2009
Noaptea Muzeelor și Ziua Internațională a Muzeelor – o nouă poveste de succes la Sibiu
Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” s-a alăturat şi în 2009 programului cultural- european al Nopţii Muzeelor, care s-a desfăşurat sub patronajul domnului Terry Davis, Secretar General al Consiliului European. Organizatorii au pregătit un program amplu care a debutat pe data de 15 Mai, Ziua Internaţională a Familiei, a continuat pe data de 16 Mai cu Noaptea Muzeelor, 17 Mai – zi foarte importantă pentru muzeul nostru, programul fiind desfăşurat în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” începând la orele 10 prin Sfânta Liturghie la Biserica din Bezded, au fost vernisate mai multe monumente (Fântâna cu hecnă din Dumbrăveşti, Moara cu alvan din Ciocmani, a Remizei de pompieri), programul s-a încheiat printr-un program artistic susţinut de Ansamblul folcloric „Doina Dumbrăveştiului”. Data de 18 Mai a marcat „Ziua internaţională a muzeelor”.
Noaptea Muzeelor s-a dovedit a fi de un real succes fiind prezenţi 20379 vizitatori (Muzeul în aer liber :16809, Muzeul ”Franz Binder”: 1560, Casa Artelor: 1300, Expoziția de Cahle: 550, Ghicitoarea: 160).
La Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” , programul de Noaptea Muzeelor s-a desfăşurat în toate unităţile muzeale (atât în Muzeul în aer liber cât şi în unităţile pavilionare din Piaţa Mică: Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”, Muzeul Civilizaţiei Transilvane „ASTRA”).
În Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, programul a început la orele 18 prin vecernia de la Biserica din Bezded şi un concert de toacă al copiilor din oraşul Victoria, sub îndrumarea Preotului Octavian Smădu. Concomitent cu programul de pe scenă, care a început la orele 20, vizitatorii au avut posibilitatea să vizioneze proiecţii de film documentar din colecţia „ASTRA Film” în Sala de Conferinţe a Pavilionului Central.
Etno-Tehno-Parc orele 20 – 01.30. La Etno-Tehno-Parc, programul a debutat cu un concurs interactiv la care au participat aproximativ 70 de elevi de la diferite şcoli din Sibiu. Participanţilor le-a fost explicat modul de funcţionare a machetelor hidraulice după care aceştia au fost povocaţi să răspundă la o serie de întrebări din cele prezentate. S-au format trei grupe. La final a fost câte un câştigător din fiecare grupă. Aceştia au primit ca premii rechizite şi publicaţii ale Muzeului.
Începând cu orele 22, programul a continuat printr-o prelegere a Domnului Sorin Ioan Apan referitoare la credinţele tăranului român despre astre şi fenomene cereşti. La acest program de astronomie populară au participat 20 de tineri, membrii ai Minisatului Sfântul Andrei. Publicul, în număr de aproximativ 300 de vizitatori, s-au putut bucura de un program minunat în care Domnul Sorin Apan împreună cu tinerii de la Minisatul Sfîntul Andrei au prezentat costumul popular şi au interpretat simbolistica motivelor tradiţionale de pe costumul popular, raportat la astre. În cadrul programului pe care l-au prezentat, aceştia au avut şi cântece populare, iar între pauzele dintre cîntece, Domnul Apan a vorbit despre importanţa pe care o au astrele în credinţele ţăranului român.
Începând cu orele 00.30, tinerii actori de la Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu au recitat poezii din lirica lui Radu Stanca. Programul la Etno Tehno Parc.
Pe scenă, programul artistic a debutat cu un spectacol de joc popular oferit de Ansamblul Căluşerii din Răşinari, Judeţul Sibiu. Începând cu orele 20.30, a urcat pe scenă solistul Marcel Vâlceanu împreună cu membrii din Ansamblul Jidveiul care au pregătit un program de aproximativ o oră. Tinerii de la Şcoala cu clasele 1 – 8 din Şura Mare, sub îndrumarea doamnei profesoare Cristea Claudia şi Marin Ana au pregătit un program artistic de 30 de minute în care copii au cântat şi au jucat.
Membrii trupei Amaro au făcut trecerea de la tradiţional la muzica şi dansurile medievale, în care cavalerii şi domniţele au reuşit să atragă aplauzele puternice ale publicului. Începând cu orele 22, fetele frumoase şi băieţii curajoşi au venit pe scenă pentru a-şi prezenta costumele populare, probă a concursului de Miss şi Mister. Au participat şase perechi, trei dintre acestea trei find îmbrăcate în costum popular româmesc, iar trei in costum medieval. Perechile câştigătoare au primit ca şi premii publicaţii ale Muzeului „ASTRA”.
Programul de la Scenă a continuat cu Trupa Butoh Dance Company care a pregătit un program artistic de pantomimă.
În încheierea programului, tinerii actori de la Teatrul Naţional Radu Stanca au pregătit un spectacol nemaipomenit „Statui Mişcătoare”, reuşind să-şi apropie publicul, vizitatorii având posibilitatea de a face poze cu personajele din poveste. (Adriana Capotă)
Povestea sobei de cahle
Muzeul de Etnografie Săsească “Emil Sigerus” a participat la Programul European “Noaptea Muzeelor” cu Povestea sobei de cahle. Astfel, începând cu orele 20.30 muzeografii au oferit publicului vizite ghidate, aceștia fiind impresionați de patrimoniul valoros pe care instituția de cultură o deține. Mulți dintre aceștia, în majoritate sibieni, au aflat pentru prima dată de această expoziție și de meșteșugul producerii cahlelor transilvănene. În intimitatea sobei de cahle , la orele 22.30 s-a desfășurat conferința „Cahle transilvănene. Secolele XV-XIX”, în care s-a prezentat evoluția tipologică și stilistică a sobei de cahle.
Expoziția a fost vizitată în intervalul 20-01 de un număr de 550 de vizitatori. (Karla Roșca)
Conferința Tineretul și Muzeele
În data de 15 – 16 mai 2009, la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti a avut loc conferinţa internaţională “Tineretul şi Muzeele” – “YOUth and MUSEums”, organizată de Elite Art Club pentru UNESCO. La această conferinţă au participat reprezentanţi din 16 ţări a Uniunii Europene (Cipru, Federaţia Rusă, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Republica Moldova, Suedia, Spania, Ţările de Jos, Turcia, Vatican, România) şi de asemenea reprezentanţi ai Federaţiei Europene a Cluburilor pentru UNESCO.
Scopul acestei întruniri a fost de a găsi strategii si tehnologii de îmbunătăţire a metodologiei folosite în educaţia muzeală. Prin descrierea programlui de educaţia muzeală cu ajutorul imaginilor, filmuleţelor, programului Power Point, s-a încercat găsirea unor soluţii de rezolvare a problemelor cu care departamentele de educaţie muzeală se confruntă în prezent. Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” a participat la această conferinţă unde a prezentat proiectele principale ale programului de pedagogie muzeală, publicaţiile pentru copii (Abecedarul şi Dicţionarul Etimologic, Cartea de Colorat, puzzle-ul) şi de asemenea un scurt filmuleţ care surprinde imagini din timpul activităţilor educaţionale. (Emanuela Cîmpean)
Calendarul evenimentelor și orar de vizitare
Expoziţii de bază:
Din cultura şi arta popoarelor lumii, Piaţa Mică nr. 11, ”Casa Hermes”, (la etaj)
Cahle transilvănene – sec. XV-XVIII (Piaţa Huet, nr. 12)
Expoziţia în aer liber a Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA”
Expoziții temporare:
„Oameni Asemenea” – Casa Artelor, Sala de conferinţe, nr.21 (8 aprilie – 1 iulie)
Europa – o casă comună – Casa Hermes, Piaţa Mică – nr.11, la subsol (9 aprilie – 4 mai 2009)
Intimitatea unei colecţii…. – Casa Artelor, nr. 21 (9 aprilie – iunie 2009)
Expoziţii cu vânzare
Galeriile de artă populară din Muzeul in aer liber – Dumbrava Sibiului:
Marţi – Duminica, orele 10,00-18,00
Galeriile de Artă Populară – ”Casa Artelor”, Piaţa Mică, nr. 21
Marţi – Duminica, orele 10,00-18,00
Galeria Anotimpurilor – ”Casa Artelor”, Piaţa Mică, nr. 21
Marţi – Duminica, orele 10,00-18,00
Librăria ”Casa Artelor”
Marţi – Duminica, orele 10,00-18,00
Orar de vizitare muzee:
Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Casa Hermes, Piaţa Mică nr. 11
Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus” (Piaţa Huet nr. 12 şi Casa Artelor, Piaţa Mică nr. 21)
Marţi – Duminica, orele 10,00-18,00
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului:
Luni – Duminica, orele 10,00-18,00
Luni – intrarea libera (fără vizitarea interioarelor)
Ovidiu Baron
Sef Serviciu Marketing-PR
Complexul National Muzeal „Astra”
Sibiu, Piata Mica Nr. 11
Tel. 0721 496 673
http://www.muzeulastra.ro
http://www.muzeulastra.com
http://www.muzeulinaerliber.ro
http://mjurnal.blogspot.com