- This event has passed.
Sibiu: Program de astronomie în Dumbrava Sibiului, luni, 2 iunie
2 iunie, 2008
Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Sibiu vă lansează invitaţia de a vizita, luni 2 iunie 2008 la Etno Tehno Parc din Muzeul în aer liber al Complexul Naţional Muzeal „Astra”, Sibiu, expoziţia omagială dedicată Centenarului Astronomiei Româneşti, începând cu orele 16, acţiune ce reprezintă faza naţională a proiectului „Astronomia pentru un tânăr al mileniului III”, acţiune cuprinsă în Calendarul Naţional al Activităţilor Educative şi Extraşcolare şi este parte integrantă a PROGRAMULUI TRIENIU.
Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului
Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu
Complexul Naţional Muzeal„ Astra” Sibiu
Colegiul Naţional „ O Goga ” – Sibiu
Centenarul astronomiei româneşti
Cu prilejul sărbătoririi Anului Naţional al Astronomiei, gândurile noastre se îndreaptă spre cercetarea originii noastre cosmice, redescoperirea locului nostru în Univers şi stimularea interesului pentru ştiinţă.
Fie ca tinerii pe care îi educăm astăzi să devină conştienţi de impactul astronomiei, al ştiinţelor cu impact fundamental asupra vieţii noastre, şi să înţeleagă rolul cunoaşterii ştiinţifice în realizarea unei societăţi evoluate, mai echitabile, mai paşnice!
Activităţile proiectului educativ interjudeţean „Astronomia pentru un tânăr al mileniului III” promovează, în continuare, stimularea tinerilor spre cunoaştere, spre descoperire şi apreciere a resurselor de inspiraţie ale astronomiei, ale ştiinţelor fundamentale.
În 20 decembrie 2007, a 62-a Adunare Generală a ONU a declarat 2009 drept Anul Internaţional al Astronomiei – AIA, cu ocazia celebrării a 400 de ani, de când Galileo Galilei a folosit pentru prima dată o lunetă pentru a observa cerul. ONU a desemnat UNESCO pentru coordonarea activităţilor care se vor desfăşura în cadrul AIA 2009. În acelaşi timp, Uniunea Astronomică Internaţională a fost aleasă drept unitate de implementare a activităţilor majore care vor avea loc.
Pentru organizarea AIA 2009 au fost desemnate pentru fiecare ţară puncte focale singulare. Pentru România, punctul focal este doamna dr. în astronomie Magda Stavinschi.
PROGRAMUL TRIENIU dedicat acestor aniversări cuprinde:
1. 2007 – IHY (Anul Heliofizic Internaţional) & EuroPlaNet (Un an „spaţial” aparte)
2. 2008 – AAR (Anul Astronomiei Româneşti)
3. 2009 – IYA (Anul Internaţional al Astronomiei)
In acest context Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Sibiu vă lansează invitaţia de a vizita, luni 2 iunie 2008 la Etno Tehno Parc din Muzeul în aer liber al Complexul Naţional Muzeal „Astra”, Sibiu, expoziţia omagială dedicată Centenarului Astronomiei Româneşti, începând cu orele 16, acţiune ce reprezintă faza naţională a proiectului „Astronomia pentru un tânăr al mileniului III”, acţiune cuprinsă în Calendarul Naţional al Activităţilor Educative şi Extraşcolare şi este parte integrantă a PROGRAMULUI TRIENIU.
Director, Coordonator program,
Prof. Dorina Maria Lupu Prof. Elisabeta- Ana Pică