- This event has passed.
Sighetu Marmației: exponatul lunii februarie 2022: Matricea sigilară pentru timbru sec și Sigiliul Asociațiunii pentru cultura poporului român din Maramureș.
7 februarie, 2022 - 28 februarie, 2022
Exponatul lunii februarie
În această lună vă prezentăm două piese sigilografice: Matricea sigilară pentru timbru sec și Sigiliul Asociațiunii pentru cultura poporului român din Maramureș.
Cele două piese fac parte din patrimoniul Casei memoriale Dr. Ioan Mihalyi de Apșa. Matricea sigilară pentru timbru sec (foto 1) este din metal, de forma unei prese, turnată dintr-o singură bucată și montată pe un suport de lemn, rotunjit în partea din spate. Are lungimea de 17 cm și înălțimea de 15 cm, iar partea superioară a butonului de apăsare este tapițată cu piele. În partea inferioară, pe o placă rotundă din zinc sunt gravate, în excizie, inscripția și semnele decorative, iar în partea superioară, în incizie, astfel încât, prin apăsare, se imprimă, pe hârtie. Acțiunea de presare se face prin mijlocirea unui arc. Inscripția și semnele decorative ale sigiliului: în câmp central un brad, Lupoaica cu Romulus și Remus și o panglică cu textul „SINITE PARVULOS”; circular, inscripția ” ASOCIAT. PENT. CULTURA POPORULUI ROM. DIN MARAMURESIU”. Matricea sigilară pentru timbru sec se folosea pentru imprimare pe hârtie, fără tuș, a documentelor oficiale ale Asociațiunii.
Sigiliul Asociațiunii (foto 2) Are formă ovală, cu mâner din lemn strunjit de culoare neagră și o lungime totală de 10 cm. Discul este din alamă, iar pe disc sunt gravate: în câmp central un brad, Lupoaica cu Romulus și Remus, și o panglică cu textul „SINITE PARVULOS”; circular, inscripția ” ASOCIAT. PENT. CULTURA POPORULUI ROM. DIN MARAMURESIU”.
La 5 februarie 1861, într-o ședință convocată de comitele suprem al Maramureșului, Iosif Man, la Sighet este ales comitetul de conducere al Asociațiunii pentru cultura poporului român din Maramureș, asociație care a contribuit la emanciparea culturală și națională a românilor și ale cărei demersuri pentru constituire încep încă din toamna anului 1860. Comitetul de conducere este format din: Iosif Man – președinte, Mihai Pavel – vicepreședinte, Petru Mihalyi – secretar. Asociațiunea pentru cultura poporului din Maramureș este inițiatoarea înființării unei Preparandii (mai 1861-iulie 1870) și a Societății de lectură „Dragoșiana” (1867). Dr. Ioan Mihalyi de Apșa a fost unul dintre membrii marcanți ai Asociațiunii pentru cultura poporului român din Maramureș.
Exponatele pot fi admirate în cadrul expoziției secției de istorie, sala V.