Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: expoziția „George Enescu pe continentul nord-american”

19 august - 23 august

”Impresiile mele din America sunt excelente.
M-am găsit în mijlocul unor oameni dornici să-și înalțe nivelul cultural și artistic […].
Americanii aduc din toată lumea tot ce găsesc bun, primesc și asimilează
 tot ce e bun. De altfel elementul autohton
 – vorbesc de latura artistică – e de foarte mare valoare.”
G. Enescu

”Rar am văzut un solist primit cu mai multă afecțiune decât a fost acest distins și admirabil compozitor” –  H. E. Cherrington, The Columbus Dispatch, 1926

”…nu numai publicul și-a exprimat aprecierea pentru slujirea artei sale prin aplauze prelungi, ci și membrii orchestrei s-au ridicat în picioare la intrarea sa în semn de omagiu afectuos” – C., Musical America, 1939

Expoziția își propune reconstituirea selectivă a prodigioasei activități muzicale desfășurată de George Enescu pe continentul american, în perioada 1923-1950, aducând în prim-plan concertele și recitalurile susținute de artistul român în multiplele ipostaze: compozitor, violonist, dirijor și pianist.

Documentele au fost alese din arhiva Muzeului Național ”George Enescu”, cărora li s-au adăugat alte numeroase afișe, programe de sală, fotografii inedite obținute în urma corespondenței cu instituții muzicale din America. Acestea ne-au fost puse la dispoziție cu amabilitate de specialiștii Rob Hudson (director adjunct al Arhivelor Carnegie Hall/Rose Museum din New York), arhiviștii Meredith Self – arhivele digitale Shelby White & Leon Levy ale Orchestrei Filarmonice din New York, Andria Hoy – Arhiva Orchestrei Simfonice din Cleveland și Jenny Swadosh – arhiva și colecțiile speciale ale Mannes New School of Music, NY. Totodată, au fost utilizate documente provenite din donațiile lui John Sorensen – actualul președinte al Fundației ”George Enescu” din SUA precum și ale regretatului David H. Williams, profesor de muzică la Central College, Pella, Iowa, USA.

De asemenea, au fost descoperite și alte informații în librării, biblioteci digitale publice precum Cleveland Public Library, Juilliard School of Music, California Digital Newspaper Collection, Wilson Colledge/JSTOR șidiversearhive online ale presei americane (Los Angeles Times).

Expoziția documentară ”George Enescu pe continentul american” prezintă cronologic evenimente ce atestă prezența muzicianului pe scenele americane la pupitru sau solist al unor orchestre celebre, precum și pianist sau violonist în recitaluri camerale. Calitatea de compozitor a fost cea dintâi apreciată de melomani, creațiile sale fiind cunoscute de public cu cel puțin un deceniu înainte de primul său concert pe continent, în 1923. De atunci și până în anul 1950, G. Enescu a fost invitat în repetate rânduri ca dirijor și solist al unor ansambluri orchestrale importante, printre care le menționăm pe cele din New York, Philadelphia și Cleveland, cu care a realizat numeroase turnee în orașe importante.

Întreaga sa experiență americană a însemnat nu numai recunoașterea drept unul dintre cei mai reprezentativi muzicieni ai timpului, ci și oportunitatea de a colabora cu artiști de excepție în concerte memorabile, de a susține masterclass-uri și de a realiza înregistrări de referință. Agendele din anii 1924 și 1925, aflate arhiva MNGE confirmă numeroase contacte și parteneriate cu personalități, dar și cu nume mai puțin cunoscute – precum cele ale unor elevi pe care George Enescu i-a îndrumat în cadrul cursurilor de măiestrie susținute la Juilliard School of Music sau Mannes School of Music.

Itinerariul american a arătat că arta remarcabilului muzician, indiferent sub ce formă a fost prezentată publicului, a fost pe deplin răsplătită cu elogii din partea specialiștilor, dar și cu multă afecțiune din partea publicului. Succesul de care s-a bucurat George Enescu pe continentul american este evidențiat în expoziția de față prin intermediul celor 20 de colaje foto-documentare realizate de cercet. dr. Irina Nițu și graficianul Horia Nițu.

Sursele documentelor:

  • Muzeul Național ”George Enescu”
  • Rose Museum and Archives – Carnegie Hall, NY, Rob Hudson – Assistant Director *
  • NY Phil Shelby White & Leon Levy Digital Archives, Meredith Self, Assistant Archivist/Asset Coordinator **
  • Arhiva Orchestrei din Cleveland – arhivist Andria Hoy ***
  • The New School Archives – arhivist Jenny Swadosh ****
  • The Juilliard School Archives *****
  • John Sorensen (J.S)
  • David H. Williams (D.W)
  • Wilson College/JSTOR (WC/J)

(cercetător Irina Nițu)

Organizer

Muzeul Național „George Enescu” – București