
Sinaia: Obiectul lunii aprilie 2025 la Muzeul Național Peleș – Medalia „Avântul Țării”
1 aprilie - 30 aprilie

OBIECTUL LUNII APRILIE
Medalia „Avântul Țării”
În anul 1913, regele Carol I instituie, prin Decretul regal nr. 6247, „dat în Castelul Peleș la 7 noiembrie 1913” și contrasemnat de Ministrul de război, General de divizie C. Hârjeu, medalia comemorativă a celui de-al doilea Război Balcanic, „Avântul Țării”.
Conform articolului II, „Medalia «Avântul Țării» se va conferi tuturor militarilor și asimilaților de orice grad, cari au luat parte în campania anului 1913 și cari au fost însumați, atașați sau întrebuințați cu diferite însărcinări la corpurile de trupă, ori la serviciile militare.”
Medalia a fost deasemenea acordată atât funcționarilor civili cât și persoanelor neaparținătoare armatei, dar care au fost înrolate în serviciul militar efectiv și permanent.
Decorația, model 1913, de formă circulară și surmontată de cunună formată din două frunze de laur unite printr-o bară, de care se prinde panglica, prezintă pe avers acvila cruciată și încoronată, ținând în gheare sceptrul și spada și expunând pe piept medalion rotund decorat cu efigia regelui Carol I, profilată stânga, și însoțită de legenda circulară în limba română: „CAROL I REGE AL ROMÂNIEI”. În câmp inferior, la baza acvilei, panglică cu inscripția: „PACE”. Marginal, legenda circulară în limba română: „ÎN AMINTIREA ÎNĂLȚĂ-TORULUI AVÂNT 1913”.
Reversul prezintă central trecerea podului de peste Dunăre de către armata română, deasupra căreia plutește un personaj alegoric – o Victorie, ținând în mâna dreaptă o frunză de palmier iar în stânga o cunună de laur. Pe fundal, perspectiva munților Balcani, îmbrățișați de razele calde ale soarelui. Marginal, legenda semicirculară în limba română: „DIN CARPAȚI PESTE DUNĂRE LA BALCANI”.
Panglica are o lățime de 35 de mm și este lucrată din rips moarat albastru cu benzi marginale țesute orizontal în două culori: roșu și galben.
Articolul IX al decretului stabilește și modul de purtare al acesteia: „Medalia «Avântul Țării» este o medalie comemorativă de răsboi și portul ei este cel stabilit pentru decorațiunile și însemnele de răsboi, prin regulamentul asupra descrierii uniformelor, între medalia «Apărătorii Independenței» și cea «Jubiliară».”
Medalia «Avântul Țării» era conferită doar de către suveran, se acorda pe viață și nu se putea transmite urmașilor.
Mihaela Dan, muzeograf
