Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sinaia: Obiectul lunii februarie 2023 la Muzeul Național Peleș – CASETĂ Atelier Goldsmiths & Silversmiths Co. Ltd, Londra, 1923

1 februarie, 2023 - 28 februarie, 2023

OBIECTUL LUNII FEBRUARIE
CASETĂ
Atelier Goldsmiths & Silversmiths Co. Ltd, Londra, 1923
Argint, turnat, gravat, cizelat, aurit; email
În Castelul Pelișor, fosta reședință regală de vară de la Sinaia a cuplului Ferdinand – Maria, una dintre ,,casele de vis” ale reginei Maria, bogatul patrimoniu de artă plastică și decorativă dezvăluie personalitatea și pasiunile membrilor celei de-a doua Familii regale a României. La parterul castelului, în Biroul de lucru al regelui Ferdinand I este etalată o casetă din metal prețios, oferită suveranului român de către Primăria din Londra, în timpul turneului diplomatic din anul 1924. Desfășurat în perioada 10 aprilie – 15 mai, turneul diplomatic al perechii regale a României Mari a inclus vizite în Franța, Elveția, Belgia și Marea Britanie. În ziua de 12 mai, suveranii români au ajuns în Marea Britanie.
Vizita în Anglia a constituit una dintre cele mai plăcute călătorii pentru regina Maria, care nota în Însemnările sale zilnice: ,,revenind ca regină în propria mea țară, primirea oficială cu toate onorurile și, pe deasupra, entuziastă îți umple sufletul de mândrie și satisfacție și-ți face inima să bată cu putere, îți dau lacrimile și ți se pune un nod în gât”. După ce au fost întâmpinați de regele George al V-lea, vărul primar al suveranei române, și regina Mary, perechea regală română a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, la Whitehall. În cursul serii, a fost organizat ,,un banchet colosal în sala de bal, cu 150 de oaspeți”, în timpul căruia regele Ferdinand a ținut un discurs, fiind așa cum considera soția sa ,,cu adevărat la înălțime, fără niciun fel de stânjneală și total mulțumit și mândru de sine”.
Caseta omagială creată în atelierele Goldsmiths & Silversmiths Co. Ltd, din Londra, în anul 1923, a fost oferită suveranului român în ziua de 13 mai 1924, în timpul vizitei ,,la Guildhall, un eveniment care se numără printre principalele puncte ale vizitei unui suveran la Londra și desfășurat cu mari onoruri”.
Realizată din argint aurit, caseta este decorată cu două cartuşe reprezentând clădiri emblematice ale capitalei României, respectiv Palatul Regal şi Ateneul, încadrând scutul heraldic al orașului Londra, emailat alb-roșu. Panourile laterale sunt ornate cu tor de lauri cu însemnele puterii (buzdugan şi sabie), iar pe capacul prins în șarnieră, monograma regelui Ferdinand, din email roşu şi albastru, înconjurată de tor de lauri, este surmontată de un buton de prindere în ronde-bosse, reprezentând coroana regală susținută de patru lei șezând. Cartușul dreptunghiular de pe latura frontală a cutiei este gravat cu inscripţia-dedicație pentru regele României Mari, scrisă în limba engleză, cu majuscule: ,,PRESENTED BY/ THE CORPORATION OF THE CITY OF LONDON/ TO/ HIS MAJESTY THE KING OF ROUMANIA/ GUILDHALL. LONDON.13-TH MAY. 1924”.
Evenimentul petrecut la Primăria londoneză a fost relatat de regina Maria în Însemnările sale: ,,Primirea la Lordul primar este unul dintre cele mai elegante obiceiuri existente. Aici se păstrează toate tradițiile vechi de secole. Se citesc mesaje, se merge la procesiune solemnă, se stă pe trei tronuri, în mijloc aflându-se Lordul primar în roba sa de gală. Eleganță desăvârșită (…). Mesajele se transmit în limba veche tradițională, cu formule care dăinuie de generații. Întreaga familie regală, cu excepția regelui și a reginei, se afla acolo ca să ne întâmpine (…). Una peste alta, m-am simțit bine, am fost interesată de toate, m-am distrat (…). Nando și-a rostit discursul de răspuns tare, într-o engleză curată”.
După-amiaza, perechea regală română a oferit regelui și reginei Angliei un dineu de gală la Legația României, la care au participat, printre alții, prințul de Wales (viitorul rege Eduard al VIII-lea), ducele și ducesa de York (viitorul rege George al VI-lea și soția sa, Elisabeta, părinții reginei Elisabeta a II-a), infanții de Bourbon-Oléans (sora și cumnatul reginei Maria – Beatrice și Alfonso de Bourbon-Oléans), ministrul MacDonald, ducele de Connaught, ministrul Angliei la București, Sir Dering cu doamna, Primarul Londrei, Mareșalul Haig.
Următoarea zi a fost organizat ,,un bal (…) grandios, simplu, desăvârșit ca solemnitate, organizare, tradiție”, la Palatul Buckingham, în onoarea suveranilor români, la care au participat 2000 de invitați. Pe 15 mai se încheia oficial turneul diplomatic, regele Ferdinand I îndreptându-se spre România. Regina Maria a rămas în țara natală până în data de 5 iunie, și după o ședere de 10 zile în capitala Franței, a revenit la București în dimineața zilei de 15 iunie 1924.
Corina Dumitrache – muzeograf
Foto – Regele Ferdinand și regina Maria alături de suveranii britanici, regele George al V-lea și regina Mary, la Palatul Buckingham, 1924 (Fototeca Muzeului Național Peleș)

Detalii

Începe:
1 februarie, 2023
Se termină:
28 februarie, 2023
Categorii Eveniment:
,
Site web:
https://www.facebook.com/muzeulnationalpeles/posts/pfbid025aUbCN3aR7dSBLDrXvCbY4mtXXuFBDjfbWBq55Mkq2VtHaHFr3u39jCzHL6NEbzCl

Organizator

Muzeul Național Peleș – Sinaia
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare