- This event has passed.
Sinaia: Obiectul lunii septembrie 2023 la Muzeul Național Peleș – GARNITURĂ DE MOBILIER
6 septembrie, 2023 - 30 septembrie, 2023
OBIECTUL LUNII SEPTEMBRIE
GARNITURĂ DE MOBILIER
Atelier francez, Manufactura Aubusson
A doua jumătate a secolului al XVIII-lea
Lemn de esență tare strunjit, sculptat, stucat, aurit; tapiserie, basse-lisse, lână; bumbac; catifea
Unele dintre cele mai frumoase și rafinate piese de mobilier realizate vreodată, prezentând cel mai înalt nivel de abilitate artistică și tehnică, au fost create la Paris în timpul secolului al XVIII-lea. Foarte admirate de o clientelă internațională, aceste creații au fost folosite pentru a mobila reședințe regale în toată Europa și au influențat, de asemenea, moda ebenisteriei din afara Franței.
Stilul de mobilier francez pe care îl numim Ludovic al XV-lea a înflorit în prima parte a secolului al XVIII-lea și a fost conceput pentru confortul și glorificarea personajelor feminine din anturajul regelui arătând un aspect romantic și elegant. Piesele de mobilier arătau lejeritate, delicatețe și grație fiind caracterizate de abstractizarea fluidă a curbelor neîntrerupte și de decorul rococo.
La primul etaj al Castelului Peleș, a fost amenajat între anii 1905-1906, cu ocazia vizitei împăratului Franz Josef al Austro-Ungariei, invitat la aniversarea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I (vizită care nu a mai avut loc), cel mai important apartament pentru oaspeți. Acest spațiu a fost decorat în stil Maria Teresa și are în componență șase camere: un salon de primire (salonul mic al apartamentului), o cameră de lucru, dormitor, toaletă, sală de baie și camera valetului.
În Salonul mic al Apartamentului imperial, decorat cu un gust și un confort desăvârșit, se află expusă o frumoasă garnitură de mobilier cuprinzând un set de patru fotolii, o canapea-colțar și un șezlong „à la Duchesse”, ce ilustrează subtilitatea liniilor, delicatețea detaliilor sculptate și proporțiile armonioase specifice stilului Ludovic XV. Tapiseriile prețioase care îmbracă aceste piese de mobilier sunt tipice pentru estetica folosită de manufactura Aubusson, ilustrând scene cu personaje orientale în peisaj.
Fotoliile și canapeaua ce fac parte din garnitură au picioare curbate, cu spătare confortabile realizate din lemn de esență tare, sculptat și aurit. Șezutele și spătarele pieselor sunt îmbrăcate cu tapiserii Aubusson ce ilustrează scene cu personaje feminine reprezentând fie alegoria artelor frumoase, timpului, muzicii, geografiei, fie simbolizând arhitectura. Decorul este îmbogățit, de asemenea, cu păsări exotice, decor arhitectonic, ghirlande florale și instrumente muzicale.
Text: Alexandra Ghioarcă, muzeograf.
Reproduceri color: Árpád Udvardi.