- This event has passed.
Slatina: Muzeul judeţean Olt Vă invită la o nouă şi inedită expoziţie internaţională CEAI, DRAGOSTE ŞI LUME
13 februarie, 2020 - 28 februarie, 2020
Vernisaj la Muzeul Județean Olt.
O inedită expoziție cu și despre ceai vă așteaptă începând de mâine, 13 februarie ora 17 până la sfârșitul lunii martie.
Muzeul judeţean Olt Vă invită la o nouă şi inedită expoziţie internaţională
CEAI, DRAGOSTE ŞI LUME
Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume după apă – şi de la Rize-ul turcesc extraordinare pînă la ceaiul sărat, cu unt, specific Tibetului şi Mongoliei – există cel puţin tot atîtea modalităţi de preparare a băuturii cîte culturi există pe glob.
Expoziţia internaţională este o iniţiativă a Doamnei ZHANG Ping (Ĝoja), redactoare la secţia esperanto de la Radio China Internaţional. A primit un sprijin din partea Universităţii Ştiinţifico-Tehnice şi a Asociaţiei Esperanto din Tianjin precum şi din partea Bazei Internaţionale de Ceai din China şi a Asociaţiei pentru promovarea localităţii Hangzhou ca oraş al ceaiului. Expoziţia va fi vernisată în perioada 2019-2020 în China (Universitatea din Tianjin), Germania (oraşul Herzberg), Cehia (B iblioteca din Nový Jičín şi Muzeul Esperanto din Svitavy), Rusia (Muzeul din Glazov), Lituania (oraşul Visagino), Uzbekistan (oraşul Samarkand), Slovacia (Biblioteca regională din Žilina) şi Bosnia-Herţegovina (Universitatea din Banja Luka). În cadrul acestui proiect, Muzeul judeţean Olt, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Învăţământului în Industria Ospitalităţii organizează
joi, 13 februarie 2020, ora 17
expoziţia internaţională
CEAI, DRAGOSTE ŞI LUME
Povestea naşterii ceaiului este inspirată de un amestec de mituri şi fapte şi colorată de concepte antice despre spiritualitate şi filosofie. Potrivit legendei antice din China, povestea ceaiului a început în anul 2737 î.H. cînd împăratul chinez Shen Nung, un conducător desăvîrşit şi om de ştiinţă deopotrivă, a descoperit accidental ceaiul, plimbîndu-se prin munţii din jurul provinciilor Sichuan şi Yunnan. În timp ce se afla în grădină o frunză provenită de la un copac de ceai sălbatic a căzut în apa devenită fierbinte de la căldura soarelui în ceaşca lui. Împăratul s-a delectat sorbind apa cu aroma ei nouă, neobişnuită şi delicioasă. S-a simţit de îndată împrospătat şi înviorat. Legenda spune că împăratul a descris un sentiment cald cînd a sorbit băutura aceea interesantă, ca şi cum lichidul ar fi investigat fiecare parte a corpului său.
Shen Nung a numit infuzia „cha” care avea să însemne „a verifica” sau „a investiga”. În calitate de om de ştiinţă, acest eveniment l-a obligat să studieze în continuare planta, găsind în cele din urmă că ceaiul ar avea şi proprietăţi medicinale, nu doar de relaxare. Şi astfel, prima ceaşcă de ceai din aceste frunze atît de vestite acum, a fost creată accidental.
La început, oamenii au folosit în principal ceai pentru scopuri medicinale. Abia începînd cu dinastia Tang (618-907), adesea denumită drept era clasică a ceaiului, consumul a devenit larg răspîndit şi ceaiul a fost decretat drept băutura naţională a Chinei. A bea ceai în această perioadă reprezenta deja o artă. Aceasta a fost perioada de glorie a Imperiului chinez, iar comercianţii au călătorit în China din Orientul Mijlociu pentru a obţine mătase, porţelan şi ceai. Apariţia unui impozit pe ceai impus de guvern evidenţiază popularitatea în creştere a băuturii.
Un produs rar, ceaiul a fost consumat multă vreme doar de casa imperială, el devenind disponibil pentru clasa inferioară a populaţiei abia odată cu descoperirea mai multor tipuri de plante de ceai în timpul dinastiei Tang.
Deşi europenii au început să importe oficial ceai în secolul al XVII-lea, el a apărut mai devreme în Occident. Comercianţii, misionarii şi exploratorii care călătoreau între Europa şi Orient au descoperit tradiţia consumului de ceai din China şi Japonia. În secolul a IX-lea, referinţele din documentele comerciale arabe se referă la procesul de fierbere a frunzelor de ceai amar.
Ceaiul a ajuns şi în Europa în secolul al XVI-lea – un misionar portughez este amintit drept cel care a aduce ceai în Europa în timp ce călătorea cu caravana între Portugalia şi China.
În general, fiecare tip şi gust de ceai se potriveşte cu un anumit moment – poate fi o oră a zilei, poate fi o stare, poate fi o rutină personală. Toate creează o asociere specifică, o experienţă senzorială printr-un gust autentic, aromat şi delicios. Ceaiul este o băutură cu multă istorie, încărcată de ritual şi poezie. Înfrumuseţează momente bune şi normalizează momente tensionate.
V-aţi gîndit vreodată la istoria din spatele unei ceşti de ceai sau la modul în care planta a fost crescută şi ceaiul a fost pregătit? Deşi numeroase varietăţi de ceai sunt încă pregătite în mod tradiţional, maniera în care se bea ceaiul s-a schimbat substanţial: în lumea ocupată de azi, majoritatea oamenilor îşi beau ceaiul pe fugă şi puţini sesizează dacă e un ceai banal, produs în masă, sau un amestec de calitate cu o aromă unică.
Vă aşteptăm cu drag să ne treceţi pragul joi, 13 februarie 2020, ora 17, să povestim împreună despre ceai, despre arta savurării lui, despre plăcerea pe care ne-o oferă, despre micile momente de evadare, despre lumea pe care ne-o deschide. În fiecare ceaşcă de ceai e o lume întreagă şi noi o vom descoperi împreună.
Persoane de contact:
Dr. Laurenţiu-Gerard GUŢICĂ-FLORESCU Dr. Florentina-Claudia BALAŞ
managerul Muzeului judeţean Olt curatoarea expoziţiei
tel. 0723-352-648 tel. 0728-554-606