Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Slobozia: Centenar Împreună, Elite românești în Bărăgan.

16 noiembrie, 2018 @ 11:00 - 12:00 EET

Centenar Împreună.Elite românești în Bărăgan

Proiectul initiat de Aurora Independent Film, cofinanțat de AFCN, în parteneriat cu Muzeul Judetean Ialomița, Școala Gimnazială Apostol D. Culea din Sudiți și Școala Gimnazială din Perieți, propune celebrarea Centenarului într-un județ care a dat nume importante ce au contribuit activ la primul Război Mondial și la o Românie Modernă.
Proiectul nostru propune realizarea unei expoziții fotodocumentare, a unui film documentar, și a unor ateliere educaționale. Prin toate activitățile propuse, acest proiect are ca scop cunoașterea, promovarea personalităților locale și a contribuțiilor importante ale acestora în timpul Primului Război mondial, printr-o abordare interdisciplinară, de educație culturală și Muzeală.

Proiectul Centenar Împreună.Elite românești în Bărăgan este un proiect de valorizare a personalităților marcante din Bărăgan, care, prin efortul lor, au contribuit activ la evenimentele marelui Război și la construirea unei Românii Moderne. Numele acestui proiect Centenar Impreună. Elite românești in Bărăgan, pune de la început accent pe celebrarea acestui mare reper istoric împreună, de explicare acestui efort de solidaritate care s-a manifestat în timpul Primului Război Mondial.
In acest context, al imortalizării eforturilor excepționale depuse de armata română a fost înființat primul serviciu foto-cinematografic din timpul Primului Război Mondial, din care a făcut și Costică Acsinte, fotograf născut în Perieți, județul Ialomița. Costică Acsinte este fotograful care a participat și imortalizat fotografii document excepționale realizate în timpul evenimentelor Marelui Război. Alături de el, sunt evocate personalități militare, religioase, politice, care au scris pagini de istorie în Ialomița.
Printre personalitățile selectate, se numără preotul Nicolae Furnică, considerat primul preot militar erou, căzut la Turtucaia în anul 1916, preot ce a slujit în parohia Sf. Treime din Urziceni.
O altă personalitate a fost Apostol D. Culea, născut la Sudiți, eminent promotor al învațămîntului la sate, întemeietor și apărător al învățămîntului în Basarabia. Caporal în cadrul Regimentului 73 Infanterie Rezervă a participat la campania din 1913 din Bulgaria, obţinând în anul următor medalia „Avântul Ţării”.
Aurelian P. Pană, proprietar al moșiei Frățilești-Sudiți, a fost președintele Academiei de Agricultură și ministru al Agriculturii și Domeniilor între 1942-1943. Victimă a aberantelor procese staliniste de după anul 1944, Aurelian P. Pană a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pentru „introducerea și încurajarea cultivării unei plante necunoscute și inutile țării noastre: soia”. A murit în pușcăria Gherla, la 4 mai 1951.
Aurelian Bentoiu, născut la Făcăeni, fost un celebru avocat și un om politic român, care a îndeplinit și funcții executive în Guvernul României. A fost combatant în primul război mondial și a fost rănit la Turtucaia.
Dumitru Seceleanu, cel care a scris pagini de excelență în istoria agrară din Bărăgan, este altă personalitate evocată, cel care a întemeiat ferma model de la Mărculești și care a avut îndrăzneala să aclimatizeze noi soiuri de plante și rase de animale.
Aureliu Popescu, cu studii politice şi economice la Londra, numit secretar general la Ministerul Industriei şi Comerţului, în anul 1935 s-a stabilit la Perieţi. În următorii câţiva ani, până în 1941, transformă radical moşia, dintr-o producătoare de cereale într-o suprafaţă de cultivare şi producţie a seminţelor de legume şi flori. Aceasta a fost printre puţinele existente în România şi a fost considerată cea mai importantă din această parte a Europei.
Eroul învățător Nedelcu Lixeanu, născut în Miloșești, căzut eroic în Bătălia de la Turtucaia este un alt nume ce merită să fie evocat în contextul celebrării Centenarului.
Nicolae Thomescu Baciu, publicist, în 1933 a înfiinţat Cercul cultural „Bărăganul” şi a fost membru activ al Asociaţiei Ialomiţenilor, în ale cărei statute se prevedea şi ajutorarea tinerelor vlăstare plecate de pe meleagurile Bărăganului, dornice de învăţătură înaltă.
Ionel Perlea, muzician, dirijor și compozitor născut la Ograda, județul Ialomița, este una dintre personalitățile remarcabile, ale căror lucrări și compoziții au depășit granițele țării.
Tuturor acestor nume, precum și multor altora ce nu au fost evocați, le datorăm recunoștința noastră, iar celor tineri trebuie să le oferim suport pentru a putea cunoaște aceste personalități de excepție.

Details

Date:
16 noiembrie, 2018
Time:
11:00 - 12:00 EET
Event Categories:
,

Organizer

Aurora Independent Film

Venue

Muzeul Județean Ialomița – Slobozia
B-dul. Matei Basarab nr. 30
Slobozia, Ialomița 920062 Romania
+ Google Map
View Venue Website