- This event has passed.
Târgovişte: Restaurarea unor icoane. Aspecte metodologice
8 septembrie, 2012 - 15 septembrie, 2012
Expoziţia: “Restaurarea unor icoane. Aspecte metodologice”
Autor: asist. univ. dr. Marin Coteţiu, restaurator specialist
Locaţia: Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” Târgovişte
Vernisajul: 8 septembrie, ora 18:00, Beciul „Petru Cercel”
Perioada expoziţiei: 8 – 15 septembrie 2012
Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, în parteneriat cu Asociaţia Cultural-Educativă „Ambasadorii Prieteniei” Târgovişte, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Biblioteca „Ion Heliade Rădulescu” şi Asociaţia Industrii Creative Iaşi organizează expoziţia “Restaurarea unor icoane. Aspecte metodologice”, eveniment ce este prilejuit cu ocazia „Zilelor Cetăţii Târgovişte” .
Vernisajul va avea loc, sâmbătă, 8 septembrie 2012, începând cu orele 18.00, la Beciul « Petru Cercel » din cadrul Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” Târgovişte.
Expoziţia face parte din proiectul „Harta creativităţii judeţului Dâmboviţa – instrument de formare culturală şi antreprenorială a elevilor de liceu”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Centrul judeţean de Cultură Dâmboviţa, şi sponsorizat de BCR.
Planşele fotografice prezentate în expoziţie ilustrează aspecte de ansamblu şi detaliu dinainte, din timpul şi după efectuarea unor operaţiuni de conservare-restaurare a câtorva vechi icoane pictate pe lemn.
Ideea acestei expoziţii a pornit de la aceea că demersul pe care îl face restauratorul pentru a conserva operele de artă, pentru a le pune în valoare şi a le transmite viitorului în autenticitatea lor este necunoscut publicului iubitor de artă. Operele de artă sunt în mod obişnuit expuse pentru public ori înainte ori după restaurarea lor.
Demersul restaurării implică multe etape, pe care restauratorul le documentează fotografic, deoarece altfel ele ar putea rămâne necunoscute. Simpla vizualizare a aspectului final al obiectului de artă restaurat nu mai oferă decât pentru specialiştii acestui domeniu indicii privind operaţiunile specifice care au fost efectuate.
Cu prilejul vernisajului acestei expoziţii, se vor ilustra cu videoproiectorul principalele etape ale restaurării picturii, realizate în tehnica tempera pe lemn.
Biroul Relaţii Publice al CNM „Curtea Domnească”