Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Târgu Jiu: expoziția de grup ”Psyche”

29 aprilie - 8 mai

Luni, 29 aprilie 2024 de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu (str. Geneva, nr. 😎, va avea loc vernisajul expoziției de grup ”Psyche”. Expun artistele Alexandra Baciu, Diana Brăescu, Cristina Aurelia Ionescu-Berechet, Anca Maria Ciofîrlă (Kademian), Mihaela Constantin, Anca Constantinescu, Bianca Ioniță și Alexandra Tătaru, membre ale grupului ”Himerele”, cărora li se alătură, pentru acest proiect, și Dorina Cioplea-Văduva. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai. Curatori: Dorina Cioplea-Văduva, Bianca Ioniță.
“Himerele” este un grup de artiste care interoghează condiția femeii în societate și în lumea artei.
”În cadrul expoziției ”Psyche”, prezentată la Târgu Jiu, expresia portretului este o stare surprinsă a unei clipe. Sunt imortalizate momente din succesiunea timpului. Expresia reflectă o stare interioară, dar și proiecția interiorizată a unui context exterior, o reflectare a realității, o oglindire a ceea ce se petrece în afara noastră, modul în care relaționăm și reacționăm la stimuli exterior. Fiecare persoană are o structură sufletească proprie. Imaginea portretizată este o reprezentare a sinelui și a alterității, prin multiplele modalități de percepție și o interpretare a celuilalt ca pe un alter ego.
Trecerea timpului produce schimbări în psihicul uman, lasă amprente în procesele cognitive și senzoriale. Memoria este un depozit de amintiri în care ne regăsim la un moment dat. Întâlnirea este o reconectare la trecut, la experiențe anterioare recente sau îndepărtate. Imaginile sunt un jurnal vizual de rememorare a evenimentelor și stărilor sufletești. Detașarea îți permite desprinderea de evenimente și transpunerea în situații noi, inedite.”, Bianca Ioniță
”Perceperea lumii începe prin perceperea sinelui. Explorarea interiorului și exteriorului propriei persoane îți oferă ulterior uneltele necesare pentru explorarea celorlalți. Artistele expozante folosesc autoportretul și portretul ca metodă de înțelegere, de interogare și răspuns. Fac radiografii vizuale și psihologice, filtrează, uneori judecă, alteori descompun și recompun, folosind mijloace și tehnici artistice diferite. Complexitatea acestor mijloace de expresie devine, paradoxal, unul dintre lianții expoziției, oferind privitorului o viziune amplă și bogată.
Artistele apelează la modele, vis, decupaje din viață, imortalizarea (suspendarea în timp cu posibilitatea de revizitare) unor momente, unele importante, altele din viața de zi cu zi, sentimente, stări și tot ceea ce face parte, de fapt, din arsenalul/amalgamul vieții. Uneori filtrele funcționează, alteori transpar impulsuri. ”, Dorina Cioplea-Văduva

Detalii

Începe:
29 aprilie
Se termină:
8 mai
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=945770154221775&set=a.476388297826632

Organizator

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Str. Geneva nr. 8
Târgu Jiu, Gorj 210136 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare