Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Târgu-Mureș: Conferința națională de pedagogie muzeală

27 iulie @ 06:01 EEST

CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE PEDAGOGIE MUZEALĂ

Realizări şi perspective în domeniul pedagogiei muzeale în muzeele cu specific de ştiinţe ale naturii din România

afisPM2015a

Secția de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș organizează, în perioada 4 – 6 noiembrie 2015, ediția a IV-a a Conferinței naționale de pedagogie muzealăRealizări şi perspective în domeniul pedagogiei muzeale în muzeele cu specific de ştiinţe ale naturii din România”.

Deschiderea oficială va avea loc la Sala Oglinzilor din Palatul Culturii din Târgu-Mureș, cu începere din data de 5 noiembrie 2015, de la orele 10,00.

Sunt invitați cercetători științifici și muzeografi de la instituții muzeale din România (Institutul Geologic al României -Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, Muzeul Gorjului „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, cadre didactice de la: Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureș, Grădinița cu Program Prelungit „Paradisul Copilăriei” din Târgu-Mureș, Grădiniţa cu Program Prelungit „Arlecchino” din Târgu-Mureş, Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Lumea Copiilor” din Târgu-Mureş.

Programul cuprinde susțineri de comunicări din domeniul pedagogiei muzeale, care vizează următoarele teme:

– valorificarea patrimoniului muzeal în funcție de programa școlară;

– asigurarea unei oferte educative alternative sau complementare celei realizate în instituțiile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și universitar;

– crearea unui cadru de activitate în care copiii și elevii să-și manifeste și să-și dezvolte creativitatea prin munca în echipă;

– modalități de atragere a unor noi categorii de public (persoane în vârstă, persoane cu dizabilități și persoane din medii sociale defavorizate).

Comunicările prezentate vor fi publicate ulterior în revista de pedagogie muzeală a Muzeului Județean Mureș, Pedagogie muzeală, Științele Naturii IV, din anul 2016.

În cadrul manifestării, va fi lansată revista de pedagogie muzeală a Muzeului Județean Mureș, Pedagogie muzeală, Științele Naturii III. Volumul va fi prezentat de către domnul director al Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán și de către domnul lector univ. dr. Hadrian-Vasile Conțiu de la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș.

De asemenea, va fi lansată cartea de colorat și învățat De Animalibus musealis” (autori: Botoș Daniela-Ramona, Pokorny Attila). Aceasta va fi prezentată de către domnul director al Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán și de către domnul prof. dr. Petru-Vasile Istrate, de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș,

afis_vedete

Tot în cadrul acestei manifestări, va fi vernisată expoziția temporară „Vedete din colecții mureșene”, realizată în colaborare cu Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș. Vor fi expuse piese muzeale deosebite din colecțiile Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș, precum și din colecțiile Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș. Ineditul expoziției costă în aceea că vor fi prezentate publicului colecții particulare, realizate de elevi ai Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș.

Un alt moment inedit din cadrul manifestării constă în organizarea și realizarea unui atelier demonstrativ de pedagogie muzeală, de către specialiști de la Muzeul Național de Geologie din București, în cadrul căruia va fi simulată o erupție vulcanică.

 

Daniela-Ramona Botoș

șef de secție Secția de Științele Naturii

Muzeul Județean Mureș

Details

Date:
27 iulie, 2024
Time:
06:01 EEST
Event Category:
Event Tags: