- This event has passed.
Tecuci: EXPOZIȚIE PE FRECVENȚE RADIO
28 februarie, 2022 - 12 martie, 2022
EXPOZIȚIE PE FRECVENȚE RADIO
Luni 28.02.2022 ora 12:00
Proclamată în 2011 de statele membre ale UNESCO și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2012 ca Zi Internațională, 13 februarie a devenit Ziua Mondială a Radioului (WRD). Consiliul Executiv al UNESCO a recomandat celei de-a 36-a Conferințe Generale proclamarea Zilei Mondiale a Radioului pe baza unui studiu de fezabilitate întreprins de UNESCO, în urma unei propuneri a Spaniei.
Această dată a fost hotărâtă după un proces amplu de consultare în care au fost incluse părțile interesate, și anume asociații de radiodifuziune, radiodifuzori publici, privați, comunitari și internaționali, agenții ONU, fonduri și programe, ONG-uri legate de subiecte, mediul academic, fundații și agenții de dezvoltare, precum și delegațiile permanente UNESCO și comisiile naționale.
Radio România marchează în fiecare an pe 1 noiembrie, prima transmisie în eter. „Alo, alo, aici Radio Bucureşti…” Acestea au fost primele cuvinte care s-au auzit la radio. Ca recunoaştere a rolului în Istoria României, Parlamentul României a adoptat, pe 24 decembrie 2019, Legea nr. 255/2019 privind instituirea zilei de 1 noiembrie ca Zi Naţională a Radioului.
„Timp de 92 de ani, pe timp de pace sau război, în vremuri de prosperitate sau de criză, de-a lungul tuturor regimurilor politice, radioul public a rămas un reper de credibilitate”. Parlamentul României.
Prin această activitate expozițională dorim să întărim afirmația că radioul este una dintre cele mai de încredere mass-media din lume, oferind de mai bine de un secol o modalitate unică de a accesa jurnalismul de încredere. De-a lungul istoriei sale, radioul nu a încetat să se adapteze și să-și dezvolte capacitățile, inclusiv prin valorificarea inovațiilor tehnologice, pentru a continua să-și servească ascultătorii.
În cadrul vernisajului, prof. Ana Mazilu – Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Tecuci, va susține o prezentare pe aceeași temă „Radioul – o acustică memoriei”.
Piesele expuse în cadrul expoziției sunt aparate radio din colecția de tehnică a muzeului, provenite din donații făcute de tecuceni. Ca datare istorică ele sunt încadrate în perioada interbelică, postbelică și contemporană.