- This event has passed.
Timișoara: expoziția Victor Vasarely
19 aprilie, 2018 - 10 iulie, 2018
Născut la Pécs in aprilie 1906, Victor Vasarely a revoluționat arta contemporană atât prin mesajul transmis cât și/ mai ales printr-o nouă estetică, prin mjiloacele folosite și prin regândirea rolului artei în societate. Parcurgând mai multe etape de creație și îndeosebi de reinterpretare a esenței artei, Vasarely trece de la grafică la pictură și apoi la artă monumentală cu convingerea că dincolo de profilul ei clasic, arta trebuie să capteze dinamica interacțiunii cu privirea umană, cu ochiul care o sfredelește în căutarea poveștii, cu propria ei structură care nu se lasă destăinuită. Îmbinarea efortului de ˮdemocratizare a arteiˮ (Jozsef Sarkany, curatorul expoziției Victor Vasarely, Pécs) cu preocuparea de includere a structurii matematice a imaginii si, consecutiv, a mijloacelor inginerești de sinteză a mesajului artistic, arta lui Vasarely se adresează omului contemporan poate cu o mai mare pregnanță decât celor ce i-au fost contemporani.
A considerat că formele geometrice fundamentale – cercul, pătratul, elipsa și rombul – dincolo de a reduce complexitatea umanului, reprezintă ferestre deschise spre o infinită combinatorică. Acesteia i-a adăugat jocul cromatic și apoi, în etapele de maturitate, efecte de contrast, de liniaritate, psihologia formei cu scopul declarat de a adăuga dimensiunea spațio-temporală și a genera sentimentul de dinamică nesfârșită. ˮEfectul final al unor astfel de lucrări este că privitorul se află sub vraja unei forțe vizuale optice care nu-i permite o acceptare totală a operei. Privirea este atrasă de la o formă la alta, plasate în apropiere iar planurile lucrării se schimbă, descoperind noi relații compoziționale.ˮ (J. Sarkany)
Trece de la Bauhaus prin constructivism si futurism spre întemeierea op-art-ului și de acolo, la arta kinetică tocmai spre a ne vorbi pe larg despre infinita combinatorică a materiei, a mijloacelor și mai ales, a raportului percepțiilor noastre cu obiectul ce ne este înfățișat. Câștigător al unui număr impresionant de premii internaționale (1955, Bruxelles, Premiul criticii: Medalia de aur Milano, Premiul Art Books, 1971) dar și al unor distincții de invidiat (1965, Ordinul Artelor și Literelor, Paris; 1970, Legiunea de Onoare;) Victor Vasarely este, in ciuda trecerii timpului, un admirabil profesor de ontologia și epistemologia artei.