Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: 55 de ani de memorie și istorie ai insulei marcați în Capitala Culturală Europeană 2023

3 aprilie, 2023 - 4 aprilie, 2023

Adakale trăiește!
55 de ani de memorie și istorie ai insulei marcați în Capitala Culturală Europeană 2023 (3 aprilie, ora 14 – Universitatea de Vest din Timișoara).
Luni, 3 aprilie 2023, va fi o zi dedicată dialogului cultural româno-turc la Universitatea de Vest din Timișoara. Între orele 14-15.30, în Holul Aulei Magna (UVT), Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin, alaturi de Centrul de Studii Turce – Facultatea de Istorie (Universitatea din București), Universitatea de Vest din Timișoara și Muzeul Satului Bănățean va organiza un eveniment dedicat memoriei și istoriei insulei Adakale.
Luni, 3 aprilie 2023, de la ora 19.30, în Aula Magna a UVT, scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură va oferi o viziune asupra culturii și literaturii spațiului de frontieră situat între Orient și Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu.
În 4 aprilie, de la ora 10, tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa renumitului scriitor Orhan Pamuk, într-o festivitate specială pentru spațiul cultural și intelectual românesc și european, în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.
Expoziția Adakale trăiește! este compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Adakale din Istanbul și Edirne și din fotografii ale acestora realizate de fotojurnalistul Bogdan Cristel în 2014.
Acum mai bine de jumătate de secol istoria insulei Adakale se încheia sub apele Dunării. Insula, aflată în zona Turnu Severin, a fost scufundată în 1970 ca urmare a construcției Barajului de la Porțile de Fier I. În 1968, insularii au trăit „ultima primăvară pe Adakale”, așa cum este numit un documentar realizat în acea perioadă de Studioul de Film Sahia. Locuitorii, în jur de 680 de persoane și în majoritate de etnie turcă, au fost evacuați și au avut de ales între a se stabili în Romania sau în Turcia. Astăzi întâlnim membri ai comunității Adakale în Orșova, Turnu Severin, Timișoara, Constanța, Alba Iulia, București dar și în Istanbul, Edirne, Ankara, Izmir, Eskișehir.
Expoziția Adakale trăiește! a fost mesagerul poveștii insularilor care și-au ales drept casă nouă Turcia. Astăzi, la 55 de ani de la ultima primăvară pe Adakale, creatorii ei reunesc marea familie Adakale la Timișoara, într-un eveniment dedicat istoriei și memoriei insulei și relațiilor culturale româno-turce.
Evenimentul include vernisajul expoziției foto-documentare Adakale trăiește!, realizată de Silvana Rachieru împreună cu fotojurnalistul Bogdan Cristel, dar și o vizită ghidată în compania curatoarei, marcând 55 de ani de la evacuarea populației de pe insulă.

Details

Start:
3 aprilie, 2023
End:
4 aprilie, 2023
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=785982652858597&set=a.113656023424600

Organizers

Muzeul Regiunii Porților de Fier
Centrul de Studii Turce
Universitatea de Vest din Timișoara
Muzeul Satului Bănățean

Venue

Universitatea de Vest din Timișoara
Vasile Pârvan, nr. 4
Timișoara, Timiș Romania
+ Google Map