Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: Exponatul lunii august la Muzeul Național al Banatului | Vază de Cristal – fabrică din Cehoslovacia, perioada interbelică

2 August, 2021 - 31 August, 2021

Exponatul lunii august: Vază de Cristal
-fabrică din Cehoslovacia, perioada interbelică-
Această vază de cristal provine din donațiile familiei prof.dr. Horia Vermeșan de obiecte din sticlă și mobilier, care ilustrează gustul burgheziei și aristocrației din Banat în amenajarea interioarelor în perioada 1850-1940. Realizată în Cehoslovacia, țară renumită pentru producția de sticlă, această vază este un obiect de design, creat între cele două războaie mondiale pentru un public rafinat și cu apetență pentru artele decorative.
Născut în anul 1945 într-o familie de colecționari, prof. dr. Horia Vermeșan, medic ortoped și membru al Academiei de Științe Medicale din România, reprezintă a treia generație de colecționari, descendenți ai protopopului Virgil Musta din Oravița, cu interes pronunțat pentru mobilier, ceasuri, icoane românești și pictură europeană veche, numărându-se printre cei mai avizați colecționari de artă din Timișoara postbelică. Preocupat de promovarea patrimoniului mobil și conservarea memoriei unor artiști contemporani, prof.dr. Horia Vermeșan a editat două cataloage de artă dedicate pictorului Virgil Demetrescu Duval (1930-2005) și Alfons Vezoc, violonist și pictor (1934-2015).
Multe piese provin din colecția Annunziata Rosenzweig din strada Doja (cartierul Elisabetin) și din proprietatea lui Francisc Nedavnik, un personaj important pe piața de artă din Timișoara socialistă. Bomboniere, vaze, carafe, boluri din sticlă și scrumiere din diverse ateliere central-europene atestă circulația acestora în fostele teritorii ale monarhiei austro-ungare și gradul înalt de civilizație urbană din Banat.
Compartimentul de Arte Vizuale
Colecția de ceramică-sticlă-metale, nr. inv. 368
Proveniență: Donație familia prof.dr. Horia Vermeșan
Datare: Perioada interbelică
Dimensiuni: înălțime 19 cm, diametru 13 cm
Text: Marius Cornea

Details

Start:
2 August, 2021
End:
31 August, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.