Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Vaslui: expoziția lunii august 2021 la Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui – Peisaj citadin „VASLUI”, autor Iulia HĂLĂUCESCU, ulei/pânză, 100×85 cm

2 august, 2021 - 31 august, 2021

EXPONATUL LUNII AUGUST
Peisaj citadin „VASLUI”, autor Iulia HĂLĂUCESCU, ulei/pânză, 100×85 cm
Odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, orașul nostru îmbracă haina de sărbătoare a Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, iar în acest context, exponatul lunii august propus de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui este peisajul citadin, intitulat „VASLUI”, al artistei Iulia HĂLĂUCESCU.
Lucrarea este un peisaj compozițional ulei pe pânză, în care autoarea se folosește, în pictură, de un simbolism constructivist, ilustrând o experiență mai adâncă decât cea a simplei contemplări a Centrului Civic al orașului Vaslui.
Compozițional, peisajul este stilizat în elemente esențiale care definesc edificiile în căutarea unui ritm și a unei expresivități plastice. Ansamblul de clădiri al Centrului Civic din orașul Vaslui este redat în perspectiva „zbor de pasăre”, cu Piața Civică în prim-plan, mărginită de Palatul Administrativ și Casa de Cultură „Constantin Tănase” între care se ivesc în planul secund cartierele de locuințe.
Tehnica de lucru folosită îmbină elemente de redare a formei similare cubismului, prin modelarea culorilor și prin adăugarea mijloacelor suprarealiste ale unor elemente cu valoare de simbol. Pentru a defini atât orașul cât și județul Vaslui, autoarea apelează la însemnele heraldice ale stemei județene din perioada comunistă, pictând în partea inferioară dreaptă vrejul unei vițe de vie cu struguri, simbol al viticulturii ca ocupație arhaică de pe aceste meleaguri.
În partea superioară regăsim „Capul de bour cu spade” care amintește de victoria istorică de la Podul Înalt, a marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, alături de noile realizări comuniste: un fragment de roată dințată reprezentând industrializarea județului și cele trei albine, ilustrând apicultura, simbol al ținutului istoric Vaslui.
Cromatica accentuează atmosfera acestei lucrări prin contrastul cald-rece și complementar albastru-oranj, cu accente de oranj și roșu.
Supranumită „doamna acuarelei românești”, Iulia HĂLĂUCESCU s-a impus în arta plastică românească cu lucrări în tehnica acuarelei ce au note picturale, în care formele sunt decupate de fundaluri vibrate trimițând către un fior liric, spiritual.
Iulia HĂLĂUCESCU s-a născut la 31 martie 1924 în Tarcău, Neamț și a decedat la 18 decembrie 2007, la Piatra Neamț. A absolvit studiile universitare în anul 1948 la Facultatea de Litere și Filosofie București, iar ulterior a studiat pictura, în particular, cu profesorul Rudolf Schwetzer-Cumpăna. În anul 1953, termină studiile universitare de artă la Institutul „Nicolae Grigorescu” București, studii începute la Facultatea de Belle Arte din Iași. Din 1954 a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, unde a deținut funcții în consiliul de conducere.
Pe meleagurile vasluiene, Iulia HĂLĂUCESCU a ajuns în calitate de participantă a Taberei de creaţie Huşi, organizată în anul 1976, moment de inspirație pentru peisajul citadin al Vasluiului. De-a lungul vieții, a revenit la Vaslui în cadrul unor manifestări culturale, ultima expoziție personală la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui fiind realizată în aprilie 2000. Cu acest prilej a donat instituției vasluiene șapte lucrări în tehnica acuarelei și astfel muzeul deține un număr de optăsprezece lucrări semnate de artista Iulia HĂLĂUCESCU.
Vă invităm să poposiți la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui pentru a contempla acest simbol al identității locale, în viziunea artistei Iulia HĂLĂUCESCU.

Detalii

Începe:
2 august, 2021
Se termină:
31 august, 2021
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
Telefon
Str. Hagi Chiriac, nr.2
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare