Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: Exponatul lunii martie 2023 la Muzeul Național al Banatului | Liturghier, tipărită în 1747, la tipografia Rîmnicului

1 martie, 2023 - 31 martie, 2023

📜Exponatul lunii Martie
Exponatul lunii martie la #mnab este o carte veche românească, Liturghier, tipărită în 1747, la tipografia Rîmnicului, din ordinul episcopului Climent, după un manuscris al înaintașului, mitropolitul Damaschin. Acest volum a fost restaurat în Laboratorul Zonal de Restaurare, din Muzeul Național al Banatului.
📖Liturghierul, fiind o carte veche românească frecvent utilizată în slujbele din bisericile ortodoxe, este un obiect de o importantă valoare istorică, documentară, religioasă, care a contribuit la uniformizarea modului de săvârşire a slujbelor şi la instaurarea limbii române în biserica naţională. Valoarea obiectului, complexitatea restaurării lui datorită deteriorărilor întâlnite şi a implicării specialiştlior din mai mute sectoare de restaurare (restaurare corp carte şi legătură carte-veche, restaurare lemn, restaurare metal) au fost criteriile de selecţie ale alegerii tipăriturii pentru etalarea acesteia la exponatul lunii martie.
📖Cartea prezenta deteriorări multiple datorate condiţiilor de păstrare, de manipulare şi restaurării realizate anterior(depozite substanţiale de murdărie, de ceară, pete, rupturi, lipsuri de material, margini franjurate)
🧐În urma testelor efectuate corelate cu cercetarea obiectului s-a constatat că acesta prezenta degradări fizico-mecanice, fizico-chimice şi biologice. Prin urmare, au fost efectuate operațiile de restaurare și conservare necesare. (întregul proces poate fi găsit pe pagina mnab.ro)

Details

Start:
1 martie, 2023
End:
31 martie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=215792330963721&set=a.206673021875652

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website